Amprenta digitalaSpre deosebire de alte cute de pe corp, care apar cu timpul şi din cauza întinderii şi îndoirii pielii, cu amprentele digitale ne naştem. Cercetătorii de la Şcoala Normală Superioară din Paris (ENSP) au încercat să găsească o posibilă explicaţie pentru aceasta.

 

 

Deşi în zilele noastre amprentele sunt folosite pentru a identifica infractori, nu ştim încă exact cu ce scop au apărut ele în evoluţia vieţuitoarelor.

Se pare că amprentele digitale îmbunătăţesc foarte mult simţul tactil. Echipa de cercetători de la ENSP a realizat în scopul demonstrării acestui fapt două amprente artificiale din cauciuc, o amprentă având cute asemănătoare cu ale noastre, iar cealaltă fiind perfect întinsă.  În momentul în care au studiat frecarea dintre aceste amprente şi diverse texturi, au constatat că cea cutată vibra de 100 de ori mai puternic decât cea întinsă.

Experimentul arată aşadar că amprentele îmbunătăţesc considerabil simţul tactil: vibraţia puternică pe care o produc acestea în momentul atingerii unei suprafeţe stimulează corpusculii Pacini, terminaţii nervoase aflate în hipoderm cu ajutorul cărora identificăm texturi.

Oamenii de ştiinţă au găsit şi o posibilă explicaţie pentru forma specială a amprentelor: datorită structurii de vârtej eliptic, există mereu o suprafaţă de pe amprentă care este perpendiculară pe textura pe care o analizăm, indiferent de cum avem degetele orientate. Acest lucru asigură o analiză optimă a suprafeţelor.

Deşi cercetarea celor din Paris deschide drumul spre aplicaţii ce ar putea îmbunătăţi protezele ortopedice, astfel încât cei cu un membru amputat să poată beneficia de simţul tactil, rămâne un mister unicitatea amprentelor digitale.

 

 
{jcomments on}

 

Sursa: Physorg.com.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.