Sterilizare cu electroniCentrul SUA pentru Prevenţie şi Control al Bolilor a estimat că 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza unor boli provocate de alimentele infestate cu diverşi patogeni. Trei mii de persoane mor anual din acelaşi motiv.

 

 

 

Un raport publicat de Proiectul pentru Siguranţa Produselor Alimentare afirmă că mâncarea otrăvitoare costă 152 de milioane de dolari în fiecare an.

Reducerea acestui număr mare de victime se poate face printr-o sterilizare eficientă a mâncării şi băuturilor îmbuteliate. În alegerea tehnologiei care efectuează sterilizarea, companiile trebuie să ia în calcul impactul asupra mediului.

Un container trebuie să păstreze calitatea alimentelor, dar şi să protejeze împotriva contaminării, aşa că, la alegerea unei tehnologii de sterilizare, trebuie luate în calcul atât compoziţia alimentelor, cât şi a materialului din care este confecţionat containerul, consideră Susan Duncan, cercetător la Departamentul pentru Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor şi purtător de cuvânt la Institutul pentru Tehnologia Hranei." Aceste alegeri privind tehnologia de sterilizare au o influenţă asupra mediului, iar companiile din domeniu încep să discute despre reducerea nivelului de carbon".

Metodele tradiţionale de sterilizare sunt simple şi eficiente, dar nu sunt eficiente din perspectiva protecţiei mediului. Sterilizarea cu abur şi căldură consumă energie şi apă, iar căldura poate afecta materialele. Sterilizarea cu diverse substanţe chimice, ca perhidrolul, este eficientă, dar poate lăsa reziduuri care pot ajunge în alimente.

 

 

 

Copii mâncând

Foto: Cindy Arnold, Fermilab


Sterilizarea cu fascicule cu electroni de energie joasă

Fasciculele cu electroni de energie joasă prezente în acceleratoarele de particule asigură o variantă eficientă de sterilizare, care are şi avantajul de a fi "prietenoasă" sub aspectul protecţiei mediului.

"Fasciculele de electroni sunt mai eficiente" afirmă Josh Epstein, director de marketing la Advanced Electron Beams, companie specializată în tehnologia acceleratoarelor de particule.

Containerul este trecut printr-un fascicul de electroni produs de un accelerator de 80-150 kilovolţi. fiind distruşi astfel toţi microbii. Apoi acesta este deplasat către zona de introducere a conţinutului de alimente.

Folosirea fasciculelor cu electroni are unele avantaje din punct de vedere al protecţiei mediului, spune Epstein. Companiile pot folosi recipiente mai uşoare, reducând deşeurile şi consumând mai puţină energie pe timpul transportului. Apar noi concepte privind recipientele, cum sunt pungile pentru lichide, care folosesc mai puţin material şi asigură o durată mai lungă de păstrare pe raft. În prezent tehnologia cu electroni este folosită pe scară largă asupra sticlelor.

Majoritatea companiilor care folosesc sterilizarea cu fascicule de electroni sunt în Europa. Compania Gualapack sterilizează recipientele pentru băuturi şi snacks-uri, ca budinca şi iaurtul. În Marea Britanie, Dairystix foloseşte electronii pentru noul recipient pentru lapte şi frişcă, care nu pot fi sterilizate manual. Recipientul consumă mai puţin material şi ocupă mai puţin spaţiu decât unul tradiţional. Astfel se reduc conturile de transport şi emisiile poluante.

Epstein speră ca în cursul anului 2011 Administraţia Medicamentelor şi a Alimentelor să aprobe folosirea tehnologiei cu fascicule de electroni pentru sterilizare în procesul de împachetare a alimentelor.{jcomments on}

 

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului Clean, green containers for food and drink, publicat în numărul din februarie 2011 al revistei Symmetry.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.