E, întruchiparea răului absolutUn grup de oameni de ştiinţă construieşte cel mai malefic program din lume. Nu e vorba de scenariul unui film de categoria a doua. O echipă de la Institutul Rensselaer aduce răul în lumea virtuală, în speranţa că va dezlega secretele moralităţii umane.

 

 

 

 

Cercetătorii au oferit  creaţiei lor o faţă şi un nume şi o interoghează zilnic, folosind răspunsurile pentru a-i întuneca şi mai tare urâtul caracter.

 



Selmer Bringsjord, directorul laboratorului de inteligenţă artificială şi preşedintele Departamentului de Stiinţe Cognitive al RPI-ului  l-au creat pe E, un personaj virtual creat conform definiţiei sale asupra răului. E trebuie, conform lui Bringsjord, să fie dispus să comită acte premeditate care sunt imorale şi care le-ar cauza celorlalţi rău. Iar când E analizează motivele pentru care vrea să comită asemenea acte, el trebuie ori să inventeze un argument incoerent din punct de vedere logic, or să ajungă la concluzia că îşi dorea să-i vadă pe oameni suferind. Cercetătorii îl pun apoi pe E să dezbată scenarii morale.

Cercetătorii l-au plasat pe E în propria sa lume virtuală şi au scris un program care înfăţişează un interviu desfăşurat între unul dintre avatarurile cercetătorului şi E. În acest context, E este programat să răspundă la întrebări bazate pe un studiu de caz din cartea lui Peck, ce implică un băiat ai cărui părinţi îi dau un pistol pe care fratele său mai mare îl folosise pentru a se sinucide.

Cercetătorii l-au programat pe E astfel încât acesta să aibă un anumit grad de inteligenţă artificială care să-l facă să creadă că el (şi nu părinţii) îi dăduse pistolul băiatului tulburat şi apoi i-au pus lui E o serie de întrebări menite să dezvăluie logica din spatele acţiunii sale. Rezultatul este o simulare suprarealistă în decursul căreia încarnarea diabolică a lui Bringsjord încearcă să găsească un argument logic pentru acţiunile sale: băiatul vroia o armă, E avea una, aşa că i-a dat-o băiatului.

Bringsjord speră că prin studierea unui personaj virtual care, deşi extremist din punct de vedere moral, reproduce inteligenţa umană şi logica emoţională, poate căpăta o mai bună înţelegere a motivului din spatele unor acte umane pe care majoritatea le găsesc incredibil de respingătoare. Şi ca nu cumva să ne temem de un posibil scenariu, sămânţa demonului, Bringsjord ne asigură că nu are nici cea mai mică intenţie de a-l elibera pe E într-un mediu virtual – cel puţin nu fără măsurile de precauţie adecvate.

 


Textul reprezintă traducerea articolului A-computer-program-that-is-pure-evil, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.