Pana globală care a afectat milioane de sisteme IT săptămâna aceasta, cauzată de o actualizare software eșuată, evidențiază natura interconectată și adesea fragilă a infrastructurii IT moderne. Demonstrează cum un singur element care nu funcționează cum trebuie poate avea consecințe de amploare.
Pana a fost legată de o actualizare automată a Crowdstrike Falcon, un instrument de securitate cibernetică omniprezent, utilizat în principal de organizații mari. Aceasta a dus la blocarea Microsoft Windows pe calculatoare din întreaga lume.
CrowdStrike a remediat problema între timp. Deși multe organizații au reușit să își reia activitatea, va dura ceva până când echipele IT vor remedia complet toate sistemele afectate – unele dintre aceste lucrări trebuie făcute manual.
- Detalii
- Scris de: David Tuffley
- Categorie: Ştiri tehnologie
Un gaz format din atomi de stronțiu, la temperatură foarte joasă, este izolat într-o rețea de lumină numită „rețea optică”. Atomii sunt ținuți într-un mediu vidat, care protejează delicatele stări cuantice ale acestora. Punctul roșu din partea de sus a imaginii reprezintă reflecția fasciculului laser utilizat pentru a izola atomii.
Credit: K. Palubicki/NIST
Cercetătorii de la JILA, o instituție rezultată în urma cooperării între NIST (Institutul Național de standarde și tehnologie, SUA) și Universitatea Colorado Boulder, au construit recent cel mai precis ceas atomic, care va putea diverse utilizări teoretice și practice, de la testarea teoriei generale a relativității la un mai bun control al misiunilor spațiale ori identificarea depozitelor de minerale subterane.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
Astăzi OpenAI a prezentat noul său model de inteligență artificială, GPT-4o, care permite interacțiunea cu utilizatorii săi ca un asistent vocal ultra-sofisticat, care poate procesa semnal audio, video și text în timp real.
Iată demonstrația făcută de reprezentanți ai companiei:
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
Un inginer Google, Blake Lemoine, a fost suspendat de către companie pentru publicarea unor conversații dintre acesta și LaMDA (Language Model for Dialog Applications), un soft de inteligență artificială.
Conversațiile le puteți citi aici și, într-adevăr, sunt impresionante. Dar aș spune că este greu de stabilit pe baza unor transcrieri dacă softul este sau nu conștient.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
Actorul William Shatner
Probabil ați auzit deja de DeepNostalgia, o aplicație online care folosește inteligența artificială și permite animarea fotografiilor. Cel din fotografie clipește, zâmbește, își mișcă fața și capul, într-o sumă de mișcări foarte aproape de cele naturale.
O nouă tehnologie, StoryFile, vine cu o promisiune și mai excentrică: va capta „spiritul” celui aflat încă în viață, pentru a permite urmașilor săi să interacționeze după moarte cu acesta, să discute cu el ca și cum ar fi în viață.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
În 2024 NASA plănuiește să trimită din nou astronauți pe Lună, de data aceasta pentru un timp mai îndelungat. Cum totul trebuie luat în considerare, inclusiv construirea unei toalete, în iunie NASA a lansat competiția „Lunar Loo Challenge” prin care a invitat ingineri din întreaga lume să proiecteze toaleta care va ajunge pe Lună. Data limită pentru depunerea proiectelor a fost 17 august. Premiile au o valoare de $35.000, iar câștigătorului îi va reveni onoarea de a fi gândit prima toaletă folosită pe un alt corp ceresc.
- Detalii
- Scris de: Violeta Mihai
- Categorie: Ştiri tehnologie
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a lansat recent un site, aisemnal.ro, pe care face disponibile acoperirea și nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul țării, așa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de instituție în cadrul unei campanii de monitorizare. Harta ANCOM este realizată exclusiv pe baza măsurătorilor din teren; nu este o hartă simulată.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
Oamenii din întreaga lume ar putea fi îngrijorați de creșterea tensiunilor nucleare, dar cred că nu înţeleg faptul că un atac cibernetic major ar putea fi la fel de distrugător - iar hackerii se pregătesc deja pentru aşa ceva.
Odată cu ieşirea SUA și a Rusiei dintr-un pact cheie privind armele nucleare - și începerea creării de noi arme nucleare - plus tensiunile cu Iranul și Coreea de Nord generate de testele cu rachete, nivelul de risc global, care priveşte întreaga civilizaţie umană, este ridicat. Unii se tem de o nouă cursă de înarmare axată pe armele nucleare.
- Detalii
- Scris de: Jeremy Straub
- Categorie: Ştiri tehnologie
Conform unui studiu efectuat de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) în anul 2017, care a inclus 15 mii de liceeni din SUA, 7,4% dintre aceştia încercaseră să se sinucidă în ultimul an. Procentul este, desigur, uriaş, iar sinuciderea reprezintă a doua cauza a mortalităţii adolescenţilor în SUA.
Un aspect important observat de cercetători în ce priveşte tendinţele suicidare la adolescenţi este că acestea sunt trecătoare. Asta înseamnă că identificarea unui astfel de episod care s-ar putea să nu se mai repete - poate avea o importanţă extraordinară.
Dat fiind că adolescenţii petrec o bună parte a vieţii lor sociale pe telefonul mobil, o aplicaţie pentru mobil ar putea ajuta semnificativ în identificarea adolescenţilor care sunt pe punctul de a se sinucide, analizând: textul scris de aceştia, mesajele vocale şi expresiile faciale ale tinerilor.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
Compania Waymo, deţinută de Alphabet (compania mamă şi pentru, printre altele, Google), tocmai a făcut un alt pas important spre aducerea autoturismelor autonome în mainstream, primind aprobarea pentru a înființa o fabrică în Michigan. Aceasta va fi prima fabrică din lume care va fi dedicată în întregime producerii în masă autovehiculelor autonome de nivel 4 (nu este nevoie de şofer pentru a asigura siguranţa călătoriei; nivelul 5, ultimul, în plus, menţionează volanul ca fiind "opţional".).
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
Într-un studiu recent ingineri de la Universitatea Wisconsin-Madison descriu un dispozitiv care ajută la pierderea greutății și care este mai puțin invaziv decât operația. Implantul în cauză, de mărimea unei monede și gros de un milimetru, se atașează pe exteriorul stomacului și utilizează energie generată de mișcările stomacului pentru funcționare.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
Infractorii cibernetici se îmbogăţesc în urma furtului datelor cardurilor bancare, de credit sau de debit, ca urmare a accesului neautorizat în bazele de date ale unor companii, ca Target sau Depot. Thomas J. Holt, criminolog, a coordonat un studiu privind infracţionalitatea cibernetică, ale cărui rezultate au fost publicate recent în revista Deviant Behavior.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
În cadrul testelor efectuate la reactorul de fuziune nucleară EAST, Institutul de ştiinţe din Hefei, provincia Jiangsu, China s-a bătut un nou record privind timpul în care a fost menţinută plasma (bazată pe hidrogen) la o temperatură de 90 de milioane de grade Celsius. Această temperatură este mai mare decât cea din centrul Soarelui, dar partea spectaculoasă a experimentului se referă la durata menţinerii unei asemenea temperaturi în cadrul reactorului menţionat.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri tehnologie
Wendelstein 7-X
Oamenii de știință germani au anunțat recent că au ajuns la o etapă cheie în cercetările lor cu privire la energia care rezultă din fuziunea nucleară, odată cu lansarea unui reactor supranumit "soare artificial". Fizicienii de la Institutul Max Planck pentru fizica plasmei (IPP) au lucrat nouă ani la construirea dispozitivului numit "stellarator", care a costat până în prezent un miliard de euro.
- Detalii
- Scris de: Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
Unul din 25 de clujeni lucrează în domeniul IT, arată cel mai recent studiu realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES, cea mai mare organizație creată pentru industria IT&C locală.
- Detalii
- Scris de: Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie