Un studiu desfășurat pe o perioadă de cinci ani, ale cărui rezultate au fost recent publicate în Frontiers in aging, arată că o combinație de exerciții fizice, vitamina D și grăsimi omega-3 reduc riscul de cancer la persoanele de peste 70 de ani cu 61%.


Studiul s-a efectuat între decembrie 2012 și decembrie 2017 în cinci țări europene. Participanți au fost persoane de peste 70 de ani.

În total au fost 2.157 de participanți, fără cancer, cu o vârstă medie de 74,9 ani, dintre care 61,7% au fost femei.

Perioada în care cei peste două mii de participanți au fost efectiv monitorizați a fost de 3 ani, în acest timp identificându-se 81 de cazuri de cancer invaziv.

Participanții au fost împărțiți în mai multe grupuri, unul care a primit cele trei „tratamente”, unul care a primit doua unul, altul care a primit două, iar un grup a fost de control, primind un „tratament” placebo. Reducerea riscului cu 61%, precizată la începutul articolului, se referă la grupul care a primit cele trei „tratamente”, raportat la grupul „placebo”.

Vitamina D și omega-3 pot fi găsite ușor pentru a fi cumpărate de (aproape) oricine. În ce privește exercițiul fizic, coordonatorii studiului au introdus un program lejer, care se putea executa acasă de participanții la studiu.

Administrate separat, cele trei componente de prevenție nu i-au convins pe medici cu privire la eficiența acestora în ce privește reducerea riscului de cancer, având beneficii reduse. Dar iată că acestă abordare integrată a avut rezultate mai mult decât promițătoare.

Cu toate acestea, pentru a nu fi foarte entuziasmați deocamdată, trebuie amintit că grupul de participanți nu a fost foarte mare, dacă luăm în calcul că a fost împărțit în multiple subgrupuri. Iar faptul că subgrupurile sunt relativ mici afectează relevanța rezultatelor. În plus, o perioadă de 3 ani este relativ mică. Prin urmare, ar fi nevoie de reproducerea acestui studiu cu un număr mai mare de persoane și pentru o perioadă mai lungă pentru a fi siguri că tratamentul preventiv menționat chiar funcționează.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.