Bucuresti. RomaniaO demonstraţie care a avut loc în 2011 la Bucureşti se opunea planurilor pentru o nouă centrală nucleară. Cifre oficiale publicate luni au arătat că energia solară o va eclipsa pe cea nucleară în 2016 dacă ritmul de dezvoltare a parcurilor fotovoltaice se va menţine.

 

 

 

„Mizăm pe o capacitate instalată de 50 până la 100 MW până la sfârşitul lui 2012, de 500 până la 1000 de MW la sfârşitul lui 2013, urmând ca în 2016 să ajungem la 1.500 de MW', a declarat Zoltan Nagy, reprezentantul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), la o conferinţă despre energia solară.

Cele două reactoare ale singurei centrale nuclear-electrice din România, cea de la Cernavodă, produc împreună aproximativ 1400 MW, echivalentul a 18% din necesarul de energie al ţării.

România intenţionează să construiască încă două reactoare la Cernavodă, însă deocamdată nu au fost găsite companii care să investească în acest proiect de aproximativ 4,0 miliarde de euro (5,0 miliarde de dolari).

După o dezvoltare puternică a proiectelor eoliene în ultimii doi ani, România este acum martora unui val de investiţii în energia solară.

Grupul sud-coreean Samsung este în prezent în căutarea a două potenţiale locaţii în sud-vestul României pentru a construi centrale cu o capacitate prognozată de 45 de megawaţi.

„Ponderea energiilor regenerabile în România este de 8.0 - 9.0%", a declarat preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, subliniind totodată că obiectivul final este de 20% în 2020.

„Cu parcurile eoliene ajunse la limită, energia solară oferă acum cele mai bune oportunităţi de investiţii", a adăugat el.

Potrivit unui raport realizat în luna mai 2012 de Ernst&Young citat de PV Romania, un site specializat în energia solară, România ocupă locul şase în Europa în termeni de atractivitate pentru investiţii în energia solară.

 

 

Traducere realizată de Mariana Macarie după Solar power to eclipse nuclear in Romania by 2016, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.