Adevărul este că mașinile au evoluat (avem astăzi mașini electrice, pe hidrogen și pe energie solară), dar cauciucurile nu prea mult de la apariția automobilului. Avem telefoane care se pot îndoi și sta în apă fără să se strice, dar nu avem cauciucuri care să reziste unui cui de pe stradă.

Michelin și General Motors promit, împreună, să aducă o anvelopă fără aer pe piață în 2024. Prototipul se numește „Uptis” (Unique Puncture-proof Tire System) și este făcut dintr-o jantă de aluminiu și plastic ranforsat cu fibră de sticlă (GFRP).

După cum se poate observa din imaginea de mai sus și videoclipul de mai jos, anvelopa este formată din palete de plastic care se mulează pe forma carosabilului.

Prima impresia, urmărind demonstrația din videoclip a fost că nu vor rezista pe drumurile noastre 😀. Dar poate e o impresie greșită. Să așteptăm 2024.

 



Desigur, principalul avantaj va fi că vom scăpa de riscul de a face pană, ceea ce se traduce și în eliminarea riscului  de a pierde controlul volanului și de a produce un accident.

Dispare și necesitatea de a verifica presiunea în pneuri, deși în multe cazuri această sarcină a fost „preluată” de softul mașinii, conectat la senzorii de presiune din roată.

Rămâne de văzut dacă noul tip de anvelopă va avea toate caracteristicile necesare pentru a-l face dorit de șoferi: să nu facă zgomot prea mare, să aibă un preț decent, să se comporte bine pe timp de iarnă șamd.

 

Un clip cu mai multe detalii despre anvelopa fără aer:

 

Sursa: GM

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.