În imaginea de mai sus (și de mai jos, în detaliu) observați două pete luminoase în interiorul cercului (în fapt, două galaxii) și patru puncte luminoase pe circumferința cercului. Cele patru puncte reprezintă, în fapt, lumina unui quasar situat în spatele celor două galaxii centrale, lumină deviată astfel ca urmare a curbării spațiu-timpului de către galaxii.


Quasarii („quasi-stellar radio source”) sunt obiecte cosmice fascinante, descoperite la începutul anilor  '60 şi care emit unde radio foarte puternice. În prezent se consideră că reprezintă nuclee foarte active ale unor galaxii masive.

Citește și:
Cum se curbează spațiu-timpul
Ce este spațiu-timpul

Curbarea traiectoriei luminii la trecerea prin câmpul gravitaţional generat de obiecte cosmice masive (stele, galaxii, găuri negre) este o predicție a teoriei generale a relativității a lui Albert Einstein.

 


Inelul Einstein. Imagine de detaliu

 

Una din manifestările acestui fenomen este şi „inelul Einstein”, pe care-l puteți observa în cele două imagini de mai sus. Citiți un articol detaliat despre acest fenomen aici.

Inelul Einstein este, așadar, efectul deformării traiectoriei luminii venite de la o sursă depărtată care apare observatorului de pe Terra sub forma unui inel luminos datorită efectului de lentilă gravitaţională produs de o masă enormă.

Folosind acest efect de „lentilă gravitațională”, astronomii pot vedea și studia obiecte cosmice depărtate, care altfel ar fi mult mai dificil de identificat.

În fapt, în cazul quasarului menționat mai sus, lumina acestuia este distorsionată, dar și amplificată, de „lentila” creată de cele două galaxii.

Lentilele gravitaționale mai au și un alt rol foarte important în astronomie: ne ajută să identificăm masa galaxiilor și a grupurilor de galaxii. O consecință a acestor măsurători este calcularea cantității de materie întunecată din univers.

Iar lista nu este încă completă. Lentilele gravitaționale ne ajută să identificăm găurile negre mici din interiorul galaxiei noastre, Calea Lactee. Cum, puteți observa în videoclipul de mai jos.

Identificarea găurilor negre prin efectul de lentilă gravitațională



În fine, tot cu ajutorul efectului de lentilă gravitațională putem identifica planetele rătăcitoare. Universul este plin de astfel de planete, care nu gravitează în jurul unor stele, ci se deplasează singure prin imensitatea spațiului, ghidate de deformările spațiu-timpului generate de diverse obiecte cosmice masive. Unele s-au desprins din sistemele solare în care s-ar format, altele s-au „născut” singure, din gazul cosmic. Ideea e să nu ne întâlnim cu vreuna...

Imaginile din articol au au fost obținute cu ajutorul Telescopului Hubble (Wide Field Camera 3, instalată în 2009). Puteți vedea imaginile în rezoluții superioare aici.


Citiți și: Cum putem vizualiza curbarea spațiu-timpului


 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.