Aţi auzit probabil de teoria "mâinii invizibile" care ar guverna mersul economiei libere, ceea ce sugerează că evoluţiile într-o economie capitalistă ar fi cumva autoreglate. Într-un studiu recent publicat în revista Entropy, Arto Annila de la Universitatea din Helsinki şi Stanley Salthe de la Universitatea Binghampton din New York afirmă că cea de-a doua lege a termodinamicii poate explica mecanismele funcţionării unei economii, de la cea locală până la cea mondială.

Cei doi explică cum cea de-a doua lege a termodinamicii, formulată iniţial pentru a descrie mişcarea căldurii dintr-un loc cald către unul rece, poate fi folosită pentru a descrie multe alte procese, cum ar fi selecţia naturală, metabolismul celular ori lanţul trofic într-un ecosistem. Energia disponibilă este consumată; aceasta este folosită pentru a produce o creştere maximală a entropiei sistemului.

Ce legătură au toate acestea cu economia? Cei doi cercetători afirmă că, în fapt, motivaţia activităţilor economice nu ar fi nici profitul, nici productivitatea, ci tendinţa de a consuma energia disponibilă în cel mai scurt timp cu putinţă. O economie constă din diverse entităţi (mijloace de producţie, produse, forţa de muncă etc.) cărora li se poate asocia o anume densitate de energie ce rezultă din procesele de producţie. Între diferite zone există diferenţe sub aspectul densităţii de energie; tendinţa este cea a aplatizării acestor diferenţe.

Din perspectivă termodinamică, luarea unei decizii economice ar fi doar o acţiune ce produce curgerea energiei pe cea mai abruptă pantă a gradientului energiei (de exemplu, în faţa a două produse ce-i par identice, clientul îl va alege pe cel mai ieftin).

Sursa: aici

Modulul de comentarii de mai jos poate fi folosit, dar este încă în perioada de testare. Logarea prin FB și Google nu funcționează pt moment.
Se pot publica comentarii după înregistrare ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
symbols left.
Loghează-te cu... ( ori Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro