Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Știinţifică şi Inovare (ANCSI), Tudor Prisecaru, a inaugurat miercuri, la Murighiol, primul modul al Centrului Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii-Mări (Danubius-Ri), proiect declarat anul trecut de Guvernul României drept unul 'strategic de importanţă naţională în domeniul cercetării ştiinţifice'.



"Acesta este al doilea proiect major al României, pe lângă Laserul de la Măgurele. Spre deosebire de Laser, acesta este o infrastructură distribuită pe toată suprafaţa Europei şi va permite cercetătorilor din toate statele Europei să conlucreze mult mai rapid pentru asigurarea conservării mediului. Acesta este scopul principal al proiectului, dar mai sunt obiective secundare, printre care şi protecţia populaţiei Europei faţă de viruşi care vin odată cu păsările migratoare şi conservarea Deltei Dunării, unicat în Europa', a declarat preşedintele ANCSI.

La eveniment a participat şi şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Alexandru Mîrşu, care a amintit că această zonă a României este una de interes major pentru Forţele Navale.

"Suntem deschişi la cooperare cu cercetătorii care-şi desfăşoară activitatea aici, precum şi cu celelalte instituţii din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru a avea o activitate fructuoasă atât pentru Forţele Navale, cât şi pentru partenerii noştri", a menţionat contraamiralul Mîrşu.

Centrul Internaţional Danubius-Ri este un proiect derulat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Știinţe Biologice (INCDSB) Bucureşti, directoarea Manuela Elisabeta Sidoroff subliniind necesitatea acestui proiect.

"Proiectul acesta, la care avem drept parteneri institute de cercetare din 16 state, este extrem de important în contextul în care sistemele fluvii-mări sunt extrem de fragmentate, iar toţi cercetătorii doresc o abordare integrată", a menţionat directoarea Sidoroff.

Centrul de cercetări din judeţul Tulcea a fost declarat, pe data de 7 octombrie 2014, de către Guvernul României, drept 'proiect strategic de importanţă naţională în domeniul cercetării ştiinţifice'.

Inaugurarea Centrului Internaţional Danubius-Ri va fi urmată joi de un simpozion ştiinţific cu tema 'Abordări moderne pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării', organizat de INCDSB, la eveniment fiind invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai mediului academic, universitar şi ştiinţific.

Proiectul, potrivit INCDSB, reprezintă primul şi unicul pas către cercetarea integrată, la nivel înalt, a sistemelor fluvii-mări din Europa, acesta propunându-şi să ofere o infrastructură de cercetare de nivel mondial care să permită efectuarea de studii interdisciplinare şi transdisciplinare asupra sistemelor fluvii-mări.

Proiectul a fost ales ca proiect Flagship al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), axa prioritară 7 la data de 24 septembrie 2013, coordonatorii acestuia fiind INCDSB şi GeoEcoMar, ambele institute aflate în coordonarea Autorităţii Naţionale de Cercetare Știinţifică şi Inovare.

Lucrările pentru realizarea centrului Danubius-Ri din Murighiol au început anul trecut, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 800.000 de euro.

Preluare de pe AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Vicenţiu Purcărea)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.