Fetita examinata la FukushimaMajoritatea copiilor şi muncitorilor expuşi la emisiile radioactive cauzate de dezastrul nuclear care a avut loc la Fukushima Dai-Ichi în data de 11 martie anul trecut au intrat în contact cu doze liniştitor de mici de radiaţii. Detalii, în continuare.

 

 

 

 

Însă unii lucrători care au fost expuşi unor doze mari de radiaţii vor avea nevoie de o monitorizare atentă în vederea depistării apariţiei unor probleme de sănătate în viitor.

Aceasta este principala concluzie a unui raport intermediar privind impactul emisiilor radioactive de la Fukushima asupra sănătăţii emisă la Viena de către UN Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation (UNSCEAR).

"Pentru moment, nu vedem nimic care să genereze îngrijorări majore", afirmă Wolfgang Weiss, preşedintele comisiei alcătuită din 70 de oameni de ştiinţă. "Nivelurile de expunere sunt mult mai mici decât ceea ce am întâlnit la Cernobîl."

Comitetul a evaluat datele cu privire la cantitatea de radiaţii care a fost eliberată la uzina afectată, cât de mult a fost absorbită de către cei care lucrau acolo şi cât de mult a ajuns la populaţie, în special la copii. Ei au analizat de asemenea nivelurile de contaminare din rândul animalelor sălbatice terestre şi  din rândul celor care trăiesc în mare.

Raportul indică faptul că în cazul copiilor din satele în care s-au înregistrat cele mai mari emisii de radiaţii a fost vorba de niveluri de contaminare relativ modeste, deşi majoritatea au depăşit nivelul de 20 milisievert considerat ca fiind doza cumulativă anuală acceptabil de sigură pentru cei care lucrează în industria radiaţiilor.


Riscul afectării tiroidiene

Cel mai mare risc cu care se confruntă copiii din apropierea centralei afectate îl reprezintă acumularea de iod radioactiv la nivelul glandei tiroide, ceea ce poate duce la apariţia cancerului tiroidian. Printre cei care locuiesc în apropierea locului unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl au existat 6000 de cazuri de cancer tiroidian din 1986 până în prezent, deşi cele mai multe au fost tratate cu succes.

În regiunile "fierbinţi" din jurul Fukushimei, radioactivitatea tiroidiană monitorizată la 1080 de copii cu vârste sub 15 ani a dezvăluit că niciunul dintre aceştia nu au fost expuşi unor doze mai mari de 100 de milisievert, o valoare de 10 ori mai mică decât nivelurile de expunere tipice întâlnite la copiii aflaţi în jurul Cernobîlului. Măsurătorile din afara acestor zone "fierbinţi" ale prefecturii Fukushimei au sugerat că doza maximă de radiaţii care au acţionat asupra tiroidei în cazul copiilor s-a situat în jurul valorii de 35 de milisievert.

Comitetul a cerut mai multe informaţii şi date privind modul în care dozele au fost evaluate şi UNSCEAR ar fi trebuit să urmărească în detaliu ecografiile tiroidiene detaliate efectuate unui număr de 300.000 de copii aflaţi în zonele afectate din jurul centralei de la Fukushima în cursul următoarelor săptămâni. Însă "informaţiile pe care le-am analizat sunt liniştitoare privitoare la copii", afirmă Weiss.

Pentru unii din cei 20.000 de muncitori care s-au zbătut pentru a ţine sub control cele patru reactoare afectate de la Fukushima, perspectiva este însă mai puţin sigură.

Liniştitor este cu toate acestea faptul că două treimi dintre muncitori au fost expuşi unor doze totale de radiaţii mai mici de 10 milisievert. Dar 167 de muncitori au  fost expuşi unor doze mai mari de 100 de milisievert. Dintre aceştia, şase au fost expuşi unor doze mai mari de 250 de milisievert. "Acesta este echivalentul a 12 ani de expunere la o doză completă, considerată acceptabilă în industrie", afirmă Weiss.



 

Cei mai expuşi  pericolului

Doi muncitori au fost expuşi la doze excepţionale de aproximativ 680 milisievert. "Această valoare se apropie de intervalul în care sunt remarcate efecte acute care pot conduce la deces", afirmă Weiss. "La Cernobîl, 28 de lucrători au decedat aproape pe loc sau în termen de câteva zile datorită sindromului acut post expunere la radiaţii."

"Nivelurile pe care le-am întâlnit în cazul celor doi muncitori sunt substanţiale şi este necesar să îi monitorizăm îndeaproape", afirmă Weiss.

Comitetul a cerut de asemenea mai multe informaţii cu privire la modul în care au fost determinate dozele la care au fost expuşi muncitorii şi ce ipoteze au fost luate în considerare atunci când acestea au fost calculate. De exemplu, Weiss relatează că în primele zile ale dezastrului, unii muncitori este posibil să fi fost expuşi la neutroni de înaltă energie pe măsură ce combustibilul s-a topit şi a atins o stare critică, dar nu există date legate de expunere, deoarece dozimetrele lor nu pot detecta neutronii.

Pentru populaţie per ansamblu, Weiss afirmă că riscurile expunerii la iod radioactiv au fost depăşite de mult, deoarece cea mai mare parte s-a descompus în interval de o lună de la producerea dezastrului. Dar riscul posibil datorat celor doi izotopi radioactivi de cesiu încă persistă. Jumătate din orice cantitate de cesiu-134 se dezintegrează în interval de doi ani, în timp ce în cazul cesiului-137 acest interval este de 30 de ani.

Comitetul urmează să prezinte situaţia finală la ONU în luna mai, după ce include date suplimentare provenind de la autorităţile japoneze, şi ale marinei militare a SUA expuse radiaţiilor provenind de la Fukushima, cât şi obţinute în urma unor studii locale asupra aluviunilor, peştilor şi a altor vieţuitoare marine. De asemenea, pentru a evalua riscurile determinate de consumul produsele alimentare afectate, comisia va analiza 130.000 de mostre de produse din zonele din jurul dezastrului de la Fukushima, mostre colectate începând de la momentul dezastrului de către UN Food and Agriculture Organization.





Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Fukushima-exposed children and workers 'OK for now' publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Pavel Ecaterina


Puteţi discuta subiectul pe FORUM Puteţi pune întrebări pe secţiunea QA
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.