Efectul PlaceboNu încercaţi asta acasă! Induceţi cuiva durere, de mai multe ori pe zi, timp de câteva zile. Până în ultima zi a experimentului, ţineţi sub control acea durere cu morfină. În ultima zi, înlocuiţi morfina cu soluţie salină. Ghiciţi ce! Soluţia salină vindecă durerea.

 

 

 

 

Acesta este efectul placebo: cumva, uneori, şi nimicul poate fi foarte puternic. Doar că nu este chiar nimic. Când Fabrizio Benedetti de la Universitatea din Torino, Italia a făcut experimentul de mai sus, a mai făcut ceva la final: a adăugat soluţiei saline naloxonă, o substanţă ce împiedică morfina din a îşi face efectul. Şocantul rezultat? Puterea vindecătoare a soluţiei saline a dispărut.

Aşadar, ce se întâmplă? Doctorii ştiu despre efectul placebo de decenii, iar rezultatul experimentului cu naloxonă pare a sugera că efectul placebo este cumva biochimic. Dar în afară de acest lucru, nu ştim nimic.

Benedetti a demonstrat de atunci că placeboul cu soluţie salină poate de asemenea să reducă tremurul şi încordarea muşchilor la persoanele ce suferă de boala Parkinson. El şi echipa sa au măsurat activitatea neuronilor în creierele pacienţilor în timp ce le administrau soluţia salină. Au descoperit că neuronii din nucleul subtalamic (zonă pe care se concentrează de obicei şi intervenţiile chirurgicale ce au ca scop ameliorarea simptomelor bolii Parkinson) au început să trimită mai puţine semnale, şi în mai puţine reprize – alt lucru caracteristic bolii Parkinson. Activitatea neuronilor s-a diminuat în acelaşi timp cu ameliorarea simptomelor: soluţia salină avea cu certitudine un efect.

Mai avem multe de învăţat despre ce se întâmplă aici, declarară Benedetti, dar un lucru este clar: mintea poate afecta biochimia corpului.Relaţia dintre aşteptări şi rezultatul unei terapii este un exemplu minunat pentru înţelegerea relaţiei minte-corp,” spune acesta. Cercetătorii trebuie acum să identifice când şi unde funcţionează efectul placebo. Ar putea exista boli în cazul cărora este ineficient. Ar putea fi un mecanism comun al anumitor boli diferite. Pentru moment, pur şi simplu nu ştim.

Citiţi şi:
Puterea efectului placebo
Placebo şi efectul placebo
Efectul placebo (o explicaţie video)
Efectul Placebo în religie
Efectul placebo şi puterea minţii
Acupunctură sau efect Placebo?


Nu are sens! Problema orizontului (2)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului 13 things that do not make sense, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.