Sera din EocenCu zeci de milioane de ani în urmă, temperatura de la poli a fost de 15 sau 20°C. Să vorbim acum despre schimbările climatice. Eocenul a durat de acum 56 milioane de ani până acum 34 milioane de ani. Această eră vine cu ceva surprize majore, însă...

 

 

 

 

Inexplicabil: fluxul întunecat (2)

 

Dovezile geologice din prima parte şi din partea de mijloc a acestei perioade oferă ştiri tulburătoare: temperatura medie la tropice ar fi putut fi de 40°C, în timp ce la poli ar fi fost de 15 sau 20 °C. Niciunul din modelele noastre de climă nu justifică cum a apărut aceasta „seră din Eocen”.

Indiferent de modul în care privim enigma Eocen, aceasta este o veste proastă pentru viaţa de pe Pământ. În primul rând, toate trucurile pe care le folosim în modelele noastre pentru a justifica enigma, produc predicţii înspăimântătoare de încălzire. În al doilea rând, enigma sugerează că nu există niciun mecanism de feedback ce ar putea stabiliza o lume ce se încălzeşte din cauza schimbărilor climatice. În al treilea rând, există dovezi geologice pentru extincţii de plante în Eocen.

Dacă Pământul modern merge în aceeaşi direcţie şi plantele de la tropice încep să moară, atunci acesta va fi încă un mod prin care nivelurile de dioxid de carbon vor creşte mai repede. Anomalia serei din Eocen sugerează că scenariul nostru cel mai prost este, probabil, cel puţin optimist.

Inexplicabil:anomalii în zborurile spaţiale.4




Textul reprezintă traducerea articolului 13-more-things publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Duceac Irina Delia

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.