Un studiu clinic publicat la începutul anului 2024 a arătat că oțetul de mere este asociat cu reduceri semnificative ale greutății și circumferinței taliei la 120 de tineri supraponderali și obezi. 

De asemenea, s-au înregistrat reduceri ale trigliceridelor serice – grăsimi din sânge care pot crește riscul de boli cardiovasculare dacă nivelurile sunt prea mari – și ale colesterolului pe parcursul unei perioade de urmărire de trei luni. 

Un alt studiu din 2021, care a analizat suplimentarea alimentară cu acid acetic din toate tipurile de oțet, a identificat dovezi ale unor reduceri semnificative ale glicemiei pe nemâncate, în special la persoanele cu diabet de tip 2. Studiul a evidențiat, de asemenea, beneficii în reducerea trigliceridelor serice și a colesterolului. 

Se crede că oțetul de mere determină pierderea în greutate prin întârzierea golirii gastrice. Acest proces crește senzația de sațietate și reduce apetitul.

Reducerea aportului caloric va duce la pierdere în greutate – dar cum sunt mediate efectele metabolice asupra glicemiei și lipidelor din sânge?

Nivelurile de glucoză din sânge sunt controlate de insulină. În diabetul de tip 2 există o reducere a sensibilității la insulină, ceea ce duce, la rândul său, la o absorbție scăzută a glucozei de către celule. 

Există unele dovezi că oțetul de mere – și alte surse de acid acetic – îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, astfel încât este posibil să existe beneficii pentru persoanele cu această afecțiune. 

Deoarece nivelurile ridicate de glucoză în sânge sunt asociate cu niveluri ridicate de lipide serice, reducerea glicemiei cauzată de îmbunătățirea sensibilității la insulină ar trebui să ducă la îmbunătățirea profilurilor lipidice din sânge.

Nu există însă dovezi științifice care să ateste că oțetul de orice fel reduce morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară la persoanele cu sau fără diabet.
De asemenea, nu există dovezi că ajută în prevenirea cancerului.


Articolul reprezintă extrase din Drinking apple cider winegar may help with weight loss but its health benefits are overstated de Stephen Hughes, lector în medicină la Anglia Ruskin University