Alimentele pe care le consumăm nu ne hrănesc doar pe noi, ci și bacteriile intestinale, care produc compuși ce pot influența direct modul în care sunt exprimate genele, având în cele din urmă influență asupra sănătății noastre.

În sistemul digestiv trăiește o comunitate dinamică de trilioane de bacterii care ajută la descompunerea alimentelor pe care le consumăm. Bacteriile transformă fibrele alimentare și produc diverși compuși, inclusiv acizi grași cu lanț scurt. Doi dintre acești acizi grași, propionatul și butiratul, acționează ca mesageri moleculari între alimentele ingerate, bacteriile intestinale și chiar modul în care ADN-ul este organizat.

Propionatul și butiratul modifică direct modul în care ADN-ul este organizat și accesat în celule, în special în contextul cancerului colorectal. Acești acizi grași acționează ca niște comutatoare moleculare, atașându-se de proteine specifice numite histone, care împachetează ADN-ul, influențând astfel care gene sunt activate sau dezactivate, afectând în special genele implicate în creșterea și diferențierea celulară.

În celulele normale, aceste modificări au ajutat la menținerea unor modele sănătoase de exprimare a genelor.
În celulele canceroase, ele au perturbat tiparele anormale de activare genetică.

Cercetările au arătat, de asemenea, că aceste efecte sunt dependente de doză și pot fi observate în organismele vii prin dietă. De asemenea, sugerează că fibrele au un rol important în prevenirea cancerului colorectal.

Sursa: Diet's DNA connection