Doi biologi, Luca Cavalli-Sforza şi Anthony Edwards, au realizat un studiu în 1964, bazându-se pe două ipoteze:

- polimorfismele genetice (caracteristicile variabile din cadrul unei specii) sunt toate neutre (se datorează derivei genetice);

- relaţia dintre populaţii trebuie să respecte legea lui Occam (reducând astfel la minimum schimbarea necesară pentru explicarea datelor).

Pe baza acestor două idei de bază, cei doi au dedus primul arbore genealogic al grupurilor umane. Legăturile dintre populaţii sunt de aşa natură încât populaţiile cu cele mai asemănătoare frecvenţe ale genelor sunt cele mai apropiate unele de altele.

 

 

Cavalii-Sforza şi Edwards au analizat frecvenţele grupelor de sânge a 15 populaţii din întreaga lume. Rezultatul acestei analize a indicat că cea mai îndepărtată populaţie o reprezintă africanii, iar europenii sunt grupaţi laolaltă cu asiaticii.

Populaţiile europene sunt mai apropiate între ele decât de cele africane. Asta înseamnă că europenii au început să se despartă între ei după ce se separaseră de africani.

Nu este interesant cu această metodă a evoluţiei minime, bazată pe filozofia veche de 700 de ani a unui filozof medieval şi-a găsit utilitatea în rezolvarea unei probleme genetice atât de complicate, cum este cea a stabilirii relaţiei dintre populaţiile lumii?

Sursa: Omul. O aventură genetică de Spencer Wells

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro