În perioada 01-20 decembrie, îi rugăm pe cititori să sprijine site-ul printr-o DONAȚIE.

TikTokul meu e plin de influenceri care îmi spun că ar trebui să fiu stoic. Probabil înțelegeți prin termenul „stoic” o persoană care trece prin greutăți păstrându-și tăria de caracter, calmul și fără să se plângă vreodată. Dar un stoic este și cineva care aderă la școala filosofică a stoicismului.

Stoicismul a devenit popular în Roma Antică. TikTokul se bazează exclusiv pe stoicismul roman, concentrându-se în principal pe Epictet (un fost sclav), Seneca (un consilier fabulos de bogat care-l glorifica pe împăratul Nero) și Marcus Aurelius (care era el însuși împărat roman).

Dar școala are rădăcini mult mai vechi, în Atena antică, unde stoicismul a fost fondat în jurul anului 300 î.Hr. de Zenon din Kition. După Zenon, stoicismul a înflorit în Atena, mai ales sub Chrysippus, cunoscut ca al doilea fondator al stoicismului.

Pe TikTok, vei vedea oameni spunând că stoicismul este o metodă grozavă de a duce o viață fericită și productivă

Eu sunt un filosof profesionist specializat în filosofia greacă antică. Este minunat, deși oarecum surprinzător, să văd cât de popular a devenit stoicismul în ultimii zece ani. Dar, ca filosof, nu sunt stoic; cei care prezintă stoicismul pe TikTok, înțeleg destul de multe în mod greșit despre această filozofie.

Contrar a ceea ce vezi pe TikTok, stoicismul era o filosofie seacă, tehnică și elitistă. Ideile sale despre fericire și productivitate diferă considerabil de ceea ce înțeleg oamenii moderni prin aceste concepte. 

Tradițional, stoicismul era împărțit în trei ramuri: etică, fizică și logică – multe dintre acestea fiind greșit interpretate de predicatorii stoicismului pe TikTok.

Logica

În mod distinctiv, stoicii puneau accent pe logică, comparând-o cu coaja unui ou sau cu oasele și tendoanele unui corp, deoarece logica protejează (ca o coajă), sprijină (ca oasele) și conectează (ca tendoanele) convingerile și cunoștințele noastre. De fapt, stoicii au dezvoltat o teorie logică sistematică; prin diverse evoluții istorice, aceasta a inspirat logica secolului XX și, implicit, știința calculatoarelor.

Stoicii luau logica în serios, pentru că aceasta era necesară pentru cunoaștere. Pentru stoici, a cunoaște ceva – inclusiv cum să trăiești bine – însemna să înțelegi acel lucru atât de bine, încât să îți poți apăra punctul de vedere împotriva oricărei argumentații, indiferent de adversar. Cu alte cuvinte, foloseau logica pentru a câștiga un fel de „jocurile foamei” filosofice.

Dar TikTokul nu este cu adevărat interesat de o cunoaștere profundă, bogată și logic defensibilă a lumii și a locului nostru în ea. În măsura în care TikTokul se interesează de cunoaștere, sugerează că poți obține cunoaștere citind pur și simplu citate ale stoicilor celebri sau practicând anumite exerciții mentale, cum ar fi meditația asupra morții.


Fizica

TikTokul ignoră de asemenea fizica stoică – principiile pe care stoicii le foloseau pentru a explica procesele naturale din univers. 

Pentru stoici, tot ceea ce există, inclusiv sufletul tău și zeul, este un corp. De fapt, zeul este „amestecat cu materia, pătrunzând-o în totalitate și astfel dându-i formă, structurând-o și făcând-o să devină lumea”, așa cum ne spune Alexandru din Afrodisia la începutul secolului al III-lea.

Stoicii argumentau că, deoarece zeul este rațional și activ, tot ceea ce există în lume este rațional și organizat

Tu ești parte a acestui univers rațional, așa că, dacă ți se întâmplă lucruri rele, ar fi irațional să te plângi – ca și cum piciorul tău s-ar plânge că s-a murdărit de noroi.

Această idee a unui univers rațional este populară pe TikTok și poate fi văzută în postările care le spun urmăritorilor să „își iubească soarta”. Acestea sugerează că adevărata fericire vine din acceptarea a tot ceea ce se întâmplă.

Dar iubirea sorții tale în sens cu adevărat stoic obține oare tipul de productivitate și fericire pe care majoritatea oamenilor și-l doresc? Eu cred că nu.

Etica

Ceea ce ne aduce la etica stoică. Deși TikTokul promite productivitate și fericire, este puțin probabil să atingi nivelurile de productivitate și fericire pe care ți le dorești cu adevărat dacă urmezi ceea ce stoicii credeau despre aceste concepte.

Pentru un stoic, fericirea însemna să ai virtuți și să nu ai vicii. Tot restul – inclusiv sănătatea, bogăția și statutul erau neimportante, deoarece nu influențau virtutea și, prin urmare, fericirea ta.

Așadar, chiar dacă sfaturile de auto-ajutorare de pe TikTok te-ar putea face mai productiv, a fi mai productiv nu te va face mai fericit, conform filosofiei stoice. În cel mai bun caz, vei dobândi sănătate, bogăție sau statut, dar aceste lucruri nu au legătură cu fericirea ta.

Există, desigur, ceva ipocrit în faptul că Seneca susține că bogăția nu contează, în timp ce era unul dintre cei mai bogați oameni din Roma; sau în faptul că Marcus Aurelius spune că puterea nu contează, deși era împărat.

Este rațional să preferi să fii sănătos și nu bolnav, bogat și nu sărac, puternic și nu oprimat.

De fapt, a existat o dezbatere nuanțată în Antichitate, în cadrul căreia stoicii au încercat să găsească o cale de mijloc între o perspectivă conform căreia sănătatea, banii și puterea sunt pur și simplu bune și una conform căreia acestea sunt complet irelevante pentru a duce o viață bună.

Chrysippus a încercat să urmeze această cale spunând că deși sănătatea, bogăția și puterea nu contează, modul în care le folosești contează

Dacă folosesc puterea cu lipsă de cumpătare sau bogăția pentru a-mi satisface cele mai dezgustătoare pofte, nu voi fi virtuos sau fericit. 

Personal, nu cred că filosofia stoică va rezolva în cele din urmă problema dacă sănătatea, bogăția și puterea sunt irelevante în raport cu fericirea, dar aceasta este o chestiune de lămurit.

Nu am atins aici aspectele mai sinistre ale stoicismului în mediul online, discutate în cartea Not All Dead White Men a Donnei Zuckerberg. Mai degrabă, am încercat să subliniez ceea ce lipsește pe TikTok, pentru că sper ca oamenii să adâncească filosofia stoică. Un loc excelent pentru a începe este cartea lui Tad Brennan, The stoic life.

Stoicismul reprezintă o tradiție filosofică bogată, fascinantă și sofisticată. Totuși, dacă ești în căutarea fericirii și productivității în termeni mai moderni, este posibil ca stoicii să nu aibă răspunsul.

Traducere și adaptare după Stoicism on TikTok
Autorul, Matthew Duncombe, este profesor de filozofie la Universitatea Nottingham.
Imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.