GandireaAcest tip de eroare de logică constă în argumentarea unei opinii privind un anumit tip de comportament prin faptul că un atare comportament este natural.

Exemplul nr.1

Economia capitalistă este superioară oricărui mod de organizare a economiei pentru că ea reflectă modul natural de a fi al lucrurilor: aşa cum în lumea animală există competiţie pentru supravieţuire, aşa este firesc să fie şi în economie,  căci acesta este modul natural de comportament, chiar dacă există critici ce acuză inerentele excese ce apar din când în când.

Chiar dacă animalele au un comportament agresiv, inerent luptei pentru supravieţuire, asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm comportamente similare, cu bună ştiinţă, în societatea umană.
Exemplul nr.2

Cu toţi ştim că instinctul sexual la bărbaţi este foarte puternic. Mulţi se lasă copleşiţi de instincte şi ajung să violeze pentru a satisface necesităţile specifice naturii umane. Instinctul sexual este natural, ne naştem cu el, nu este provocat de droguri ori de alcool. Prin urmare, cred că pedepsele pentru violatori ar trebui să fie mai mici, căci violatorii, la rândul lor, nu sunt decât victimele naturii corupte a instinctelor.
Acest mod de a privi lucrurile, deşi poate părea nerealist, a fost folosit adeseori în explicarea comportamentului deviant al persoanelor. De pildă, s-a încercat să se justifice faptele abominabile comise de către unii dintre indivizii prinşi în agrenajul mecanismului morţii nazist prin faptul că natura umană este înclinată către obedienţă; prin urmare, cei care au luat deciziile sunt vinovaţi pentru toate grozăviile din lagărele de concentrare, iar nu executanţii.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE