Ai făcut vreodată un test de personalitate? Este probabil evident că testele de pe Internet nu sunt științifice, dar multe dintre testele de personalitate aparent serioase, utilizate pentru a ghida alegerile educaționale și profesionale, nu sunt susținute nici ele de cercetări.
În ciuda faptului că reprezintă o industrie de miliarde de dolari, testele comerciale de personalitate folosite de școli și corporații pentru a canaliza oamenii către rolurile lor ideale nu prezic succesul în carieră.
Dincolo de lipsa lor de suport științific, cele mai populare abordări pentru înțelegerea personalității sunt problematice, deoarece presupun că trăsăturile tale sunt statice, adică ești blocat cu personalitatea cu care te-ai născut.
Însă știința psihologiei descoperă că trăsăturile personalității pot și chiar se schimbă în timp.
Pe lângă faptul că am observat cum personalitatea mea s-a schimbat de-a lungul timpului, de la dezorganizată și leneșă la extrem de conștiincioasă, sunt și cercetător în schimbarea personalității și psiholog clinician.
Cercetările mele confirmă ceea ce am văzut în dezvoltarea mea și la pacienții mei: oamenii pot să își modeleze intenționat trăsăturile de care au nevoie pentru a avea succes în viețile pe care și le doresc. Aceasta contrazice credința populară că tipul tău de personalitate te plasează într-o cutie, dictându-ți să alegi parteneri, activități și cariere conform trăsăturilor tale.
Ce este și ce nu este personalitatea
Conform psihologilor, personalitatea este modul tău caracteristic de a gândi, simți și acționa.
Ești genul de persoană care tinde să privească situațiile din viață mai pesimist sau ești o persoană care vede „partea plină a paharului”?
Te enervezi când cineva îți taie fața în trafic sau ești mai probabil să-i acorzi prezumția de nevinovăție – poate se grăbește la spital?
Aștepți până în ultimul moment să îți îndeplinești sarcinile sau planifici din timp?
Poți să te gândești la personalitate ca la o colecție de etichete care rezumă răspunsurile tale la astfel de întrebări. În funcție de răspunsurile tale, ai putea fi etichetat ca optimist, empatic sau de încredere.
Cercetările sugerează că toate aceste etichete descriptive pot fi rezumate în cinci trăsături – pe care psihologii le numesc creativ „Cele cinci mari trăsături” (eng. Big Five).
Încă din '30, psihologii au citit dicționarele pentru a extrage toate cuvintele care descriu natura umană și le-au sortat în categorii cu teme similare. De exemplu, au grupat împreună cuvinte precum „amabil”, „gânditor” și „prietenos”. Au descoperit că mii de cuvinte pot fi explicate sortându-le în cinci trăsături: extraversiunea, agreabilitatea, conștiinciozitatea, emoționalitatea (nevrozismul) și deschiderea (la minte).
Ce nu este personalitatea: oamenii tind să fie protectori în legătură cu personalitatea lor; s-ar putea să o percepi ca esența a ceea ce ești.
Totuși, conform definițiilor științifice, personalitatea nu este despre ce îți place, ce nu îți place sau preferințele tale. Nu este simțul tău al umorului. Nu este despre valorile tale sau ce consideri important în viață.
Cu alte cuvinte, schimbarea trăsăturilor tale nu schimbă esența a ceea ce ești. Înseamnă doar să înveți să reacționezi la situațiile din viață cu gânduri, sentimente și comportamente diferite.
Poți să îți schimbi personalitatea?
Poate personalitatea să se schimbe? Amintește-ți, personalitatea este modul caracteristic al unei persoane de a gândi, simți și acționa.
Și, deși poate suna dificil să schimbi personalitatea, oamenii își schimbă modul de a gândi, simți și acționa tot timpul.
Să presupunem că nu ești foarte de încredere. Dacă începi să te gândești „a fi punctual arată altora că îi respect”, începi să simți mândrie când ajungi la prânz înaintea prietenilor tăi și începi să te angajezi în noi comportamente care îți cresc punctualitatea, cum ar fi să te trezești cu un ceas deșteptător, să setezi mementouri pentru întâlniri și așa mai departe, îți creezi caracteristicile unei persoane de încredere.
Dacă menții aceste schimbări în gândire, emoții și comportamente în timp – voila! – ești de încredere. Personalitate schimbată!
Datele confirmă această idee. În general, personalitatea se schimbă de-a lungul vieții unei persoane. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, tind să aibă mai puține emoții negative și mai multe emoții pozitive, sunt mai conștiincioși, pun un accent mai mare pe relațiile pozitive și sunt mai puțin critici față de alții.
Totuși, există variabilitate aici. Unele persoane se schimbă mult, iar altele rămân destul de constante. Mai mult, studiile, inclusiv ale mele, care testează dacă intervențiile asupra personalității schimbă trăsăturile în timp, arată că oamenii pot accelera procesul de schimbare a personalității făcând ajustări intenționate în gândirea și comportamentul lor. Aceste ajustări pot duce la schimbări semnificative în mai puțin de 20 de săptămâni.
→ Citește și: Cum să citești o persoană în 15 minute
Cultivarea trăsăturilor de personalitate care te ajută cel mai mult
Vestea bună este că aceste tehnici cognitiv-comportamentale sunt relativ simple și nu trebuie să vezi un terapeut dacă nu vrei.
Prima componentă implică schimbarea tiparelor de gândire; aceasta este partea cognitivă.
Trebuie să devii conștient de gândurile tale pentru a observa dacă acestea te mențin blocat și acționezi în conformitate cu o anumită trăsătură. De exemplu, dacă te gândești „oamenii se gândesc doar la ei înșiși”, probabil că vei acționa defensiv în preajma altora.
Componenta comportamentală implică să devii conștient de tendințele tale actuale de acțiune și să testezi noi răspunsuri. Dacă ești defensiv în preajma altor persoane, probabil că acestea vor avea reacții negative în ce te privește.
Când se retrag sau îți răspund răstit, de exemplu, acest lucru îți confirmă credința că nu poți avea încredere în alții.
În schimb, dacă încerci să te comporți mai deschis – poate împărtășind cu un coleg că întâmpini dificultăți la o sarcină – ai ocazia să vezi dacă asta schimbă modul în care ceilalți se comportă față de tine.
Aceste strategii cognitive-comportamentale sunt atât de eficiente pentru a încuraja schimbarea personalității, deoarece personalitatea este, pur și simplu, modul tău caracteristic de a gândi și de a te comporta.
Făcând constant schimbări în înțelegerea lucrurilor și acțiuni, poți ajunge să formezi obiceiuri durabile care duc, în cele din urmă, la crearea personalității dorite.
→ Citește și: Cât de întunecată ți-e personalitatea?
Traducere și adaptare după Can you change your personality?
Imagine: depositphotos.com