autocontrolDe ce uneori un auto-control scăzut te ajută să pui în aplicare obiceiuri bune? Nu se vorbeşte foarte des despre beneficiile unui auto-control redus. Asta pentru că, de regulă, auto-controlul scăzut are consecinţe negative: supraalimentarea, cheltuielile mari etc.

 

 

 

Există însă anumite situaţii în care faptul de a te afla într-o stare slăbită poate fi o veste bună raportată la dietele, sănătatea sau chiar cardurile tale de credit. Acesta rezultă din modul în care funcţionează obiceiurile. De regulă ne punem în practică obiceiurile în mod automat şi inconştient.

Să spunem că ai un obicei vechi de a merge la sala de sport înainte de orele de muncă sau de a exersa la pian în cursul serii.

Dar, într-o dimineaţă, după o noapte de somn prost, te simţi slăbit mental atunci când te ridici din pat, apoi, după o zi istovitoare la locul de muncă, te întorci acasă cu energia mentală epuizată. Ce se va întâmpla la sala de sport şi cu exersarea la pian?

Ţi-ai putea imagina că atunci când auto-controlul este slab, aşa cum va fi în aceste situaţii, vei fi mai tentat să renunţi la sarcinile relativ solicitante şi te vei întinde pe pat sau te vei uita la TV.

Dar atunci lucrurile devin interesante. Deoarece obiceiurile au tendinţa de a se activa în mod automat, exact opusul este adevărat. Oboseala şi stăpânirea de sine scăzută fac, de fapt, ca obiceiurile să aibă mai multe şanse de a fi urmate. Este nevoie de un efort mental de a nu pune în practică un obicei. Deci, atunci când auto-controlul vostru este scăzut, sunt de fapt mai multe şanse de a ajunge la sala de sport sau de exersa la pian (atâta timp cât ambele sunt obiceiuri bine stabilite).

Sună puţin probabil?

O nouă lucrare de psihologie demonstrează exact acest model într-o serie de 5 studii (Neal et al., 2013). Când subiecții acestor studii  se simţeau slăbiţi erau mai tentaţi să pună în aplicare obiceiuri vechi.

Cu alte cuvinte, dacă mersul la sala de sport era un obicei puternic, exista o probabilitate mai mare ca ei să meargă la sala de sport atunci când auto-controlul lor era redus.

Reversul modului în care funcţionează obiceiurile este faptul că, la fel ca în cazul obiceiurilor bune, obiceiurile proaste sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a fi puse în practică când auto-controlul este scăzut. Până la formarea unor obiceiuri noi şi puternice noi suntem la mila auto-controlului nostru pentru a ne menţine pe calea cea bună.

Însă, odată stabilite, obiceiurile puternice răsplătesc de mai multe ori efortul depus în formarea lor. Deci, încercaţi să construiţi obiceiuri bune care vor fi activate de situaţiile obişnuite în care vă veţi afla. Obiceiurile puternice au puterea de a ne asigura reuşita în momente dificile, chiar şi atunci când nu avem chef să le punem în practică.

Traducere de Maricica Botescu după  habits-and-the-unexpected-benefits-of-weak-self-control cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.