1. O descoperire importantă a psihologiei este aceea că, în fapt, o bună parte din comportamentul nostru are la bază mecanisme inconștiente. Comportamentul este bazat pe obiceiuri și este influențat de indicii din mediu, precum și de modalitatea în care ne sunt prezentate opțiunile pe care le avem.

2. Deciziile luate pe baza unei deliberări solide sunt mai rare decât ne place să credem. Deliberarea presupune un efort prea mare. Nu suntem obișnuiți cu așa ceva.


3. Acțiunile noastre sunt, de regulă, ghidate de „reguli generale”, cum ar fi: „fac așa cum face toată lumea” ori „aleg calea de mijloc”. Acest tip de mecanism mental este declanșat în mod automat, fără a fi conștienți de el.

4. Schimbările de atitudine, opinii și intenții nu se traduc automat în schimbări comportamentale pe termen lung.

5. Oamenii își aduc aminte adesea incorect ce au făcut și prezic în mod greșit ceea ce cred că au de gând să facă.

6. Una dintre cele mai întâlnite erori de predicție comportamentală se referă la subestimarea timpului necesar pentru finalizarea unei sarcini (de la o simplă teză de licență la un proiect imobiliar).

7. Oamenii nu se pricep la ghicirea intensității și duratei emoțiilor viitoare. Impactul emoțional unor evenimente extreme, cum ar fi câștigarea unei sume mari la loterie ori un accident cu urmări grave, nu este atât de mare pe cât este presupus.

8. Atitudinile noastre inconștiente față de un lucru diferă de cele conștiente. Iar cele inconștiente sunt cele automate, care se declanșează atunci când apare „lucrul”. Mulți nu pot identica ce stă la baza atitudinii inconștiente.

9. Avem tendința să atribuim succesul propriilor merite, iar eșecul unor factori externi.

10. Una dintre așteptările nerealiste de la ceilalți este ca aceștia să admită că sunt incompetenți, obtuzi, imorali, lipsiți de politețe șamd. Chiar și criminalii au tendința de a se considera mai de încredere și mai morali decât majoritatea.

Credit imagine: depositphotos.com

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.