Femeile şi roşulExistă o atracţie aparte pe care o exercită femeile atunci când sunt îmbrăcate în roşu? Probabil că unii ar spune că da. Alţii probabil s-ar opune. Ce spune însă ştiinţa? Citiţi în continuare rezultatele unui studiu interesant axat pe acest subiect, al impactului culorii asupra bărbatului.

 

 

Atunci când cimpanzeul femelă este aproape de perioada ovulaţiei, apar zone roşii pe corpul acesteia. Cimpanzeul mascul răspunde prin masturbare şi încercarea de a se împerechea cu aceasta. Un studiu recent afirmă că noi, oamenii, ne-am îndepărtat de acest comportament, dar nu foarte mult. Echipa psihologului german Daniela Kayser de la Universitatea din München a descoperit că atunci când o femeie poartă roşu îi face pe bărbaţi să pună întrebări mai intime şi să se aşeze mai aproape de ea.

În mod surprinzător, este pentru prima oară când efectul culorilor asupra comportamentului generat de atracţia sexuală a fost studiat. Cercetări mai vechi s-au bazat doar pe întrebări puse participanţilor şi nu pe măsurarea comportamentului lor.




Femeie pe malul apei, purtând roşu

 

Primul experiment

23 de bărbaţi heterosexuali şi bisexuali au fost invitaţi să privească o fotografie cu o femeie blondă cu ochi albaştri care a fost evaluată anterior de un grup de control ca fiind de o atractivitate medie. Jumătate dintre subiecţi au văzut o versiune a imaginii în care aceasta purta o bluză roşie, iar jumătate au văzut o fotografie în care femeia purta o bluză verde. Apoi participanţii la experiment au trebuit să aleagă 5 întrebări din 24 pentru a le adresa femeii (întrebările au fost de la "De unde eşti?" până la "Cum ar putea un bărbat să-ţi atragă atenţia într-un bar?"). Descoperirea importantă a fost aceea că bărbaţii văzând femeia purtând roşu au ales să pună întrebări mai intime.

 

Al doilea experiment

Într-un al doilea studiu alţi 22 de bărbaţi (studenţi, ca şi în primul caz) au fost invitaţi să privească o fotografie a unei femei cu părul castaniu şi ochii maro, purtând o bluză roşie ori una albastră. Bărbaţii au fost lăsaţi să înţeleagă că vor purta o conversaţie cu femeia într-o cameră alăturată. Li s-a arătat camera, care conţinea două scaune, unul lângă o masă şi unul aşezat de o parte. Bărbaţilor li s-a spus că femeia va sta pe scaunul de lângă masă şi au fost instruiţi să ia celălalt scaun şi să-l aşeze în aşa fel încât să stea faţă în faţă cu aceasta. Bărbaţii care au văzut fotografia cu femeia îmbrăcată în roşu  au aşezat scaunul mai aproape de locul în care urma să se aşeze aceasta decât cei care au văzut-o purtând bluza albastră.



Vedete în roşu

De la stânga la dreapta: Heidi Klum, Katherine Heigl, Amy Adams şi Nicole Kidman
Credit: media.onsugar.com

 

Dacă aceste dezvăluiri ar fi văzute ca recomandări de cei care sunt în căutarea unui partener, probabil că barurile oraşelor şi cluburile de noapte s-ar popula cu femei şi bărbaţi purtând roşu. Până aici am vorbit doar despre atracţia pe care roşul o exercită atunci când este purtat de femei, dar un studiu recent (efectuat de aceeaşi echipă de psihologi şi pe care vă invităm să-l citiţi aici) arată că bărbaţii purtând roşu sunt consideraţi mai atrăgători de femei şi sunt asociaţi cu o stare materială bună şi foarte bună.

 


Articol tradus de pe Research Digest Blog, cu acordul autorului, Christian Jarrett.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.