Diferențele dintre „temporal” și „temporar” sunt relativ subtile, pentru că ambele adjective se referă la timp. Cu toate acestea, există o diferență între cele două.


Temporal se referă la ceva care indică timpul sau care depinde de timp.

Exemplu: „Componenta temporală a antrenamentului (adică timpul, durata acestuia) este foarte importantă”.


Temporar se referă la ceva care are o durată scurtă, care este provizoriu, trecător.

Exemplu: „Țara și-a pierdut temporar (adică pentru o perioadă relativ scurtă) independența, dar prăbușirea imperiului invadator i-a redat-o implicit”.


Complicații mai vechi

Dacă analizați definițiile din dicționarele mai vechi, veți observa că diferențele nu sunt mereu foarte clare.

De exemplu, într-un dicționar din 1929 (Șăineanu) „temporal” are sensul de peritor, care trece cu timpul”, așadar mai apropiat de „temporar”. În această accepțiune formula „existența temporală a omului” se referă nu atât la faptul că omul este prins în timp, cât că este condamnat la o existență efemeră, trecătoare (deci... temporară).

Un alt sens interesant este cel de „privitor la interese pământești”, în opoziție cu „spiritual” și „bisericesc”, putând vorbi, de exemplu, despre „puterea temporală a guvernului”, care nu are însă legitimitatea religioasă.

În concluzie, ce trebuie reținut este că, în sensul modern, „temporal” face o referire la timp, pe când „temporar” indică perioada scurtă, caracterul trecător al unui eveniment, proces etc.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.