Ok, probabil că titlul nu are sens, la prima citire, dar suntem aici să-l explicăm. Pe măsură ce ştirile ce au legătură cu securitatea informatică au devenit la ordinea zilei, dat fiind că de multe ori ne privesc pe toţi, ca utilizatori de dispozitive electronice, limbajul utilizat pentru a ne transmite aceste ştiri este, pe alocuri, comic şi ridicol. Un exemplu este formula uzitată frecvent „cod maliţios".

Un pic de teorie privind softurile nocive, proiectate pentru afectarea unui dispozitiv electronic în diverse moduri, puteţi găsi în acest articol mai vechi al nostru, unde vorbim despre ce înseamnă „virus", „malware" şamd.

Să revenim la subiectul nostru. Iată ce au afirmat acum câteva zile specialiştii în securitate informatică de la cert.ro privind o recent descoperită vulnerabilitate a aplicaţiei WhatsApp: „La începutul lunii mai s-a descoperit că atacatorii au putut instala un software de monitorizare atât pe iPhone cât și pe dispozitivele Android, folosind funcția de apel a aplicației. [...] Codul malițios poate să fie transmis chiar dacă utilizatorul nu răspunde, apelurile dispărând din log-uri.".

Sunt mai multe probleme de scriere, de la virgule nepuse, la cuvinte scrise greşit (log-uri, în loc de loguri), dar probabil e de aşteptat de la nişte specialişti în IT, nu? Astăzi e de aşteptat ca un bucătar să ştie doar reţete şi cum să le pună în practică, un motociclist să ştie să meargă cu motocicleta, iar un specialist în tehnologia informaţiei să facă ceva la calculator ce bucătarul şi motociclistul nu ştiu.

Ce e codul maliţios? Această sintagmă vine din limba engleză: malicious sofware, care înseamnă „soft nociv" ori „soft dăunător". Desigur, literatura din zona IT este mai mult în engleză, deci e de înţeles că mulţi românizează termenii care seamănă cu cei din limba română. Şi aşa „malicious software" a devenit „cod maliţios".

Ce e greşit cu această formulă? Iată ce înseamnă „maliţios" în limba română:

MALIȚIÓS, -OÁSĂ adj. răutăcios, mușcător, caustic. (< fr. malicieux, lat. malitiosus)

Poate fi un cod ori un soft răutăcios? Poate în viitor, odată ce sisteme de inteligenţă artificială vor ajunge să aibă sentimente şi voinţă proprii. Deocamdată programele de calculator nu pot fi răutăcioase...

Trebuie spus că este normal ca o limbă să împrumute termeni noi din alte limbi, pe măsură ce societatea umană evoluează, ştiinţa şi tehnologia inventând termeni noi în fiecare zi. Dar una este este să împrumuţi un termen nou, alta e să nu-ţi cunoşti propria limbă şi să crezi că acele cuvinte din ale limbi care seamănă cu unele cuvinte din limba ta au şi acelaşi înţeles.

„Malicious software" trebuie tradus altfel, nu prin „cod maliţios". Variante sunt, aşa cum am menţionat: cod nociv ori cod dăunător.

De ce e important ca cei de la cert.ro să scrie româneşte? Pentru că reprezintă o instituţie a statului. Sunt oameni care intră pe site-ul lor pentru a se informa. Jurnaliştii intră pe site-ul lor, preiau textele lor şi împrăştie către public o limbă română stricată.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.