Bărbat gelosUn element comun al problemelor din relaţiile bărbat-femeie îl constituie gelozia bărbatului. Un bărbat care încearcă să domine o relaţie, jucând ceea ce Fromm numeşte rolul sadic, poate arăta o gelozie exagerată spre protejarea „proprietăţii” sale.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea a III-a: Tipuri de relaţii) - Cauzele geloziei bărbatului

White (1981) spune că gelozia extremă în dragoste corelează cu stima de sine scăzută, gradul mare de dependenţă faţă de partener, nivelul scăzut de educaţie şi nefericire.

White a constatat că bărbaţii geloşi, de obicei, cred în standardul dublu. Ei cred că este acceptabil pentru bărbaţi să îşi înşele iubitele şi, mai târziu, nevestele. Dar femeile trebuie să rămână credincioase.

Deci, bărbatul gelos înșală şi probabil că asta explică de ce este el gelos. Acesta este un exemplu clasic al mecanismul de apărare freudian numit proiecţie. Proiecţia are loc atunci când o persoană vede calităţile sale neplăcute în altcineva. Bărbatul gelos îşi acuză iubita că flirtează cu alţi bărbaţi sau că le face ochi dulci dacă se uită în direcţia în care se află ei. În realitate, astfel de suspiciuni dezvăluie vinovăţia bărbatului şi presupunerea că mintea iubitei lui funcţionează în acelaşi mod cu a lui.

Din fericire, oamenii pot reflecta asupra comportamentului lor şi îl pot schimba dacă îşi doresc cu adevărat. Un student a afirmat că doar subliniindu-i iubitei sale modelul  de „proiecţie a vinovăţiei” a făcut diferenţa.

"Într-o noapte, eu şi iubitul meu ne-am certat foarte tare din cauza unui tip cu care el a crezut că eu flirtam. Mi-am amintit capitolul despre dragoste şi i-am explicat că poate se simte el vinovat de ceva ce făcuse şi vrea să dea vina pe mine. Cred că, într-adevăr, am reuşit să îl pun pe gânduri, deoarece şi-a cerut scuze 3 zile la rând şi acum se gândeşte de două ori înainte să se supere pe mine pentru niciun motiv".

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.