CreierCerebelul reprezintă o parte a creierului mic, dar nu face parte din trunchiul cerebral. Cuvântul cerebel înseamnă creier mic. Cerebelul se prezintă sub forma unui lob în partea din spate a creierului şi prezintă circumvoluţiuni mai mici şi mai dense decât creierul.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea I: Creierul) - Cerebelul



Cerebelul



Printre alte sarcini, cerebelul serveşte şi ca depozitar al amintirilor motorii – amintiri ale secvenţelor de activitate. Atunci când cerebelul este deteriorat din cauza unui defect din naştere sau din cauza unei leziuni, rezultatul cel mai frecvent constă în pierderea coordonării motorii fine, numită spasticitate. Mersul spastic este o modalitate distinctivă de a merge în care un picior este pus înaintea celuilalt în mod laborios. Acesta reprezintă un semn de deteriorare cerebeloasă.

Cerebelul participă de asemenea la corectarea erorilor şi la rezolvarea diferitelor tipuri de probleme, inclusiv la depistarea unor răspunsuri incorecte ale altor sisteme cerebrale.

Cerebelul conţine celule spectaculoase denumite celulele Purkinje, denumite astfel după numele unui fiziolog ceh. Numele său (Purkinie) este aproape întotdeauna pronunţat greşit „păr-KIN-ghi” în Statele Unite.

În jurul celulelor Purkinje din cerebel sunt adunaţi neuroni mai mici denumiţi celule granulare. Sunt numite celule „granulare”, deoarece sunt atât de mici, încât atunci când au fost descoperite pentru prima oară aveau aspectul unor particule mici (granule). S-au dovedit a fi celule nervoase complete. În cerebel există mai mult de 40 de miliarde de celule granulare. Shepherd (1974) scria, „Se afirmă de comun acord că în creierul uman se găsesc 10 miliarde de celule nervoase, ca dovadă a fantasticei sale complexităţi; în mod cert acele declaraţii nu iau în considerare celulele granulare ale cerebelului!” Oamenii sunt, aşa cum s-a exprimat Shepherd, „animale foarte cerebeloase.”

Estimările referitoare la numărul total de neuroni din creierul uman pare să crească în timp. Când eram student, manualele spuneau de obicei că în creier se găsesc 10 miliarde de celule nervoase. Shepherd, în citatul anterior, sugerează că sunt mult mai multe. Unii cercetători estimează că există un bilion (1.000.000.000.000) de neuroni în creierul uman.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.