Pentru fiecare variabilă confundată, există un potenţial mod de control. Într-un anume sens, a controla o variabilă înseamnă exact a elimina posibilitatea ca aceasta să fie o variabilă confundată. Acest lucru poartă numele de control metodologic.
Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a IV-a: Cercetarea bazată pe observaţie şi experimentală) - Controlul experimental
Înseamnă că o variabilă este ”exclusă” ca variabilă confundată de către logica experimentului.
Ce înseamnă cuvântul ”control” atunci când este folosit în contextul designului experimental?
Majoritatea studenţilor începători iau cuvântul ”control” în sens literal; ei îşi imaginează un om de ştiinţă de laborator menţinând constante unele variabile cum ar fi temperatura. Însă controlul fizic asupra variabilelor nu este întotdeauna necesar. Controlul metodologic poate fi obţinut, uneori, prin simpla măsurarea a unei variabile. Apoi se poate demonstra că nu există nicio diferenţă între două grupuri la nivelul acelei variabile sau că diferenţa nu ţine de o sferă care ar putea da naştere unor probleme în interpretarea datelor.
Cum ar fi putut studentul să elimine volumul ca variabilă confundată în cercetarea sa?
În unele ocazii, un experimentator controlează o variabilă menţinând-o constantă. În exemplul anterior, cel al studentului care testa felul în care diferite genuri de muzică afectează studiul, dacă acesta ar fi realizat că volumul înregistrărilor putea fi o variabilă confundată, el ar fi putut să o controleze asigurându-se că volumul era egal în cazul celor două melodii.