Phineas Gage, fotografiat cu bara de fier ce i-a perforat craniul

Probabil cel mai faimos caz de leziune cerebrală din istoria medicinii este cel al lui Phineas Gage, muncitor la căile ferate din SUA, care a suferit un accident teribil: o explozie prematură pe timpul pregătirii unei încărcături explozive a dus la proiectarea unei bare de fier prin capul acestuia. Bara a aterizat la câțiva metri.

Uimitor, deși inițial paralizat, Gage și-a recăpătat rapid conștiința și a fost capabil să vorbească și să meargă. Gage a supraviețuit accidentului, dar personalitatea sa s-a schimbat dramatic.


Anterior Gage era tipul de persoană prietenoasă, ușor abordabilă. După accident a devenit iritabil și suspicios, schimbând des slujba. A murit 12 ani mai târziu, în 1860, la 36 de ani, iar craniul său este expus publicului în Muzeul Warren, Școala de Medicină Harvard.

O echipă de cercetători formată din Antonio Damasio, Grabowski, Frank și Galaburda au reconstruit în mod exact calea urmată de bara de fier care i-a penetrat craniul lui Gage. Aceștia au creat un model 3D al craniului, arătând că bara a trecut prin zona prefrontală a creierului.




Modul în care bara de fier i-a perforat craniul
lui Phineas Gage



Cercetătorii au arătat că: "Cazul lui Gage se potrivește cu un model neuro-anatomic pe care l-am identificat și în cazul altor 12 pacienți", toți suferind de efecte psihologice similare. "Abilitatea acestora de a lua decizii raționale în probleme personale și sociale este compromisă, la fel fiind și capacitatea lor de a procesa emoții".

Cazul lui Gage arată capacitatea incredibilă a creierului de a menține funcționarea în condițiile unei leziuni grave. Gage a fost norocos; bara de fier nu a afectat arterele principale care alimentează cu sânge creierul. Având alimentarea cu sânge asigurată, creierul a continuat să-și execute funcțiile, cu efectele mai sus amintite.

Mai multe informații despre Phineas Gage puteți găsi pe site-ul dedicat acestuia, site creat și menținut de Malcolm Macmillan, Universitatea Akron.

Articolul este parte din cartea "Introducere în psihologie" de Russell A. Dewey
CUPRINS

(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea 2: Neuropsihologia) - Uluitorul caz al lui Phineas Gage


—  • •  —


Faimosul neurolog și scriitor Antonio Damasio a scris o carte intitulată "Eroarea lui Descartes" (publicată în 1994), care a făcut destulă vâlvă la apariţie și care prezintă cazul lui Phinaes Gage și ceea ce am învățat din acest caz. Iată o scurtă prezentare a ideii cărţii:

"În vara lui 1848, Phineas Gage, muncitor feroviar, suferă un accident teribil: în urma unei explozii, o bară metalică îi trece prin cap. Își revine surprinzător, dar și mai surprinzătoare sunt efectele accidentului: fără să piardă nimic din cunoștințele și capacitățile pe care le avusese, firea lui Phineas Gage se schimbă radical. Devine insensibil, pierde orice urmă de afectivitate. În plus, e incapabil sa mai ia hotărâri, iar viata lui se destramă.

Pornind de la acest caz clasic, Antonio Damasio analizează efectele lezării lobului frontal al creierului și observă că insensibilizarea afectivă e mereu însoțită de disfuncții ale capacității de a raționa. Ipoteza lui Damasio, susținută de numeroase dovezi, e ca rațiunea se întemeiază pe emoții și sentimente, cu alte cuvinte, ca nu există o rațiune pura, ruptă de celelalte funcții ale creierului și de corp. Eroarea lui Descartes consta în distincția arbitrară operată de filozoful francez între minte și corp, eroare perpetuată de tradiția culturală occidentală".

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.