MasochismFromm (1956) a descris un model al sadismului şi masochismului psihologic, care apare în multe relaţii imature. Masochistul dintr-o astfel de relaţie este cel care are rolul pasiv, de supunere. În cultura noastră, de obicei, masochistul este de sex feminin, dar nu mereu.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea a III-a: Tipuri de relaţii) - “Sadismul psihologic” în relaţiile imature

Ea este de obicei o persoană dulce, frumoasă, care pur şi simplu se lasă dominată. Poate că a ajuns să facă acest lucru observând-o pe mama ei jucând acelaşi rol. Aşadar, i se pare ceva normal.

Cartea Sweet Suffering (1984) scrisă de psihanalista Natalie Shainess descrie rolul masochist în rândul femeilor ca fiind foarte frecvent, aproape inevitabil în relaţiile umane.

Paula Caplan, autoarea cărţii The Myth of Women's Masochism (1984) a reacţionat la acest punct de vedere spunând că „aduce un profund deserviciu femeilor.” Ea a susţinut că raţionalizarea sau acceptarea rolului masochist este un rezultat nedorit de socializare, educaţie familială şi modele culturale într-o societate dominată de bărbaţi. Aşa ceva nu poate fi acceptat în relaţiile bărbaţi-femei. Dacă este acceptat ca normal sau este inevitabil, acest lucru se transformă într-o problemă mult mai serioasă.

„Odată ce violenţa apare, va merge din rău în mai rău”, avertizează Maria Haviland, consilier pentru femeile maltratate din Brooklyn. „Violenţa naşte violenţă. Şi se intensifică mereu. Iar dacă îţi începi viaţa amoroasă prin experimentarea şi acceptarea violenţei, şansele de a te confrunta cu violenţă groaznică spre bătrâneţe sunt foarte mari.

În cultura noastră, sadicul psihologic dintr-o relaţie asimetrică este de obicei un bărbat (dar nu întotdeauna). El este predispus la a crede în valorile tradiţionale şi în superioritatea bărbaţilor faţă de femei. Eric Fromm descrie un sadic psihologic ca pe cineva care îşi comandă, exploatează, răneşte şi umileşte partenerul. Un sadic psihologic de multe ori arată lumii o latură dură. Dacă este bărbat, el este probabil să fie macho, cu un fizic impresionant sau e pur şi simplu dur. În mod ironic, acest lucru poate indica o trăsătură de nesiguranță.

Istoricul familiei sadicului psihologic include adesea alcoolismul, divorţul sau disputele constante între membrii familiei. Se putea specula că acestea creează compensarea unei dorinţe de a fi puternic şi dur... pentru a evita vulnerabilitatea sau abandonul.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.