PsihologieDe obicei, frecvenţa relaţiilor sexuale scade după primii ani de căsătorie, deşi (ca întotdeauna), există excepţii de la această tendinţă medie, şi fără îndoială acest comportament depinde în parte de învăţare şi aşteptări. Detalii, în continuare.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea I: Comportamentul sexual) - Sexul în căsătorie
Conform unui studiu efectuat în Statele Unite ale Americii, numărul contactelor sexuale în timpul căsătoriei a scăzut de la o medie de 17,5 în prima lună, la 8,5 pe lună un an mai târziu (James, 1981). Într-un alt studiu, cei căsătoriţi de un an înregistrau o medie de 15 acte sexuale pe lună sau o dată la două zile. Iar aceia care erau căsătoriţi de 6 ani aveau o medie de aproximativ 6 ori pe lună sau o dată la fiecare cinci zile (Greenblat, 1983).

O viaţă sexuală bună la mijlocul vârstei adulte poate continua, de obicei, şi la vârsta înaintată. Stein şi Weiner (1981) au intervievat 800 de persoane în vârstă şi au constatat că 8 din 10 erau încă activi sexual. Un studiu din 2007 a constatat acelaşi model. Cei care nu au fost activi sexual, de obicei, nu au avut un partener. Cei mai mulţi au avut practic acelaşi model de comportament sexual la 70 de ani, ca la 40 de ani (Studiu: "Persoanele în vârstă au parte de mai mult sex decât crezi", 22 august 2007).

Femeile raportează uneori o scădere a dorinţei sexuale după menopauză. Absenţa producerii naturale de estrogen care apare este corelată cu o scădere a dorinţei sexuale. Dar acest lucru nu are loc întotdeauna, iar multe cupluri raportează o activitate sexuală satisfăcătoare la bătrâneţe. Cu sexul, ca în orice activitate complexă, coordonată, trebuie urmată regula „foloseşti sau pierzi”. După zeci de ani de abstinenţă, poate fi dificil pentru o femeie sau un bărbat mai în vârstă să simtă dorinţe sexuale şi să facă sex. Dar pentru cei care au o relaţie continuă, este posibilă o viaţă sexuală satisfăcătoare la o vârstă înaintată.

 

Modulul de comentarii de mai jos poate fi folosit, dar este încă în perioada de testare. Logarea prin FB și Google nu funcționează pt moment.
Se pot publica comentarii după înregistrare ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
symbols left.
Loghează-te cu... ( ori Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro