SărutPuțini oameni de ştiință studiază sărutul ca parte a comportamentului sexual. Totuşi, în culturile occidentale, sărutul profund precede actul sexual în rândul cuplurilor căsătorite. Cercetătorul Alfred Kinsey a consemnat importanţa sărutului în căsnicie.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea I: Comportamentul sexual) - Rolul sărutului


În studiile sale de pionierat în domeniul sexualității umane, Alfred Kinsey a constatat că 90% dintre femeile americane căsătorite consideră sărutul („sărutul franţuzesc”, numit şi „sărutarea sufletului”, cu limba) preludiul actului sexual din căsnicie.

Sărutul profund nu este în mod automat excitant pentru oameni. Cele mai vechi manuale de sex din China şi Japonia, prezintă fiecare poziție sexuală imaginabilă, dar nu şi sărutul. Cu toate acestea, Eibl-Eibesfeldt (1989) spune că faptul că oamenii din culturile non-occidentale consideră sărutul dezgustător, este un mit. Culturile indigene din toată lumea practică o varietate de jocuri afectuoase cu gura încă din pruncie.

Ford şi Beach (1951) au constatat că în 13 din 21 culturi indigene, unde cercetătorii au studiat comportamentul de curtare, există şi sărutul. Acesta era însoțit adesea de aspiraţia aerului. Patru grupuri au supt buzele şi limba partenerilor; un grup (cel al laponilor) a sărutat în acelaşi timp şi gura, şi nasul. Un alt grup (cel de arăpeşi) a atins buzele uşor trăgând aerul în piept. Multe culturi îşi freacă nasurile în semn de afecţiune.

Tiefer (1978) a sugerat că sărutul ar putea fi asociat cu salutul universal al mamiferelor: prin simţul mirosului, de obicei prin atingerea nasului.

Săruturile umane sunt, probabil, relaţionate cu semnalele olfactive ritualizate de mamiferele sub forma saluturilor. Cele mai multe mamifere se bazează pe simţul mirosului pentru a recunoaşte prietenii sau duşmanii... Toate culturile umane au un anumit tip de contact gură sau nas pentru a indica salutul şi afecțiunea (Tiefer, 1978, p.35)

Sexul nu este neapărat însoţit de sărut, exceptând cazul în care se doreşte intimitate emoțională. Martha Stein observat, ascuns, 64 de prostituate, înregistrând detaliile a 1230 de întâlniri sexuale. Ea a constatat că sărutul a fost implicat în doar 36% dintre întâlniri şi că cei mai mulţi dintre clienții unei prostituate (87%) nu sunt interesați de romantism ori intimitate. Ei au vrut o doar partidă rapidă de sex. Sărutul, seducţia şi vorbele dulci nu au făcut parte din peisaj.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.