DroguriDepresivele sunt drogurile care reduc nivelul general de activitate în sistemul nervos. Printre diferitele familii de depresive se numără sedativele, hipnoticele şi alcoolul. Toate sunt capabile de a produce relaxarea sau comportamentul letargic.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea a V-a: Drogurile psihoactive) - Diferitele categorii de droguri

În cantităţi mari, toate pot conduce la comă sau moarte.

Sedativele conţin droguri precum PCP (fenciclidina), un drog de care se făcea abuz în anii 1970 şi 1980 şi barbituricele, folosite în somnifere şi pastile începând cu anii 1800 până în prima jumătate a secolului XX. Depresivele sunt de obicei potenţate (mult mai puternice) în combinaţie cu alcoolul.

Hipnoticele includ relaxanţi ai muşchilor precum methaqualone (quaaludes). Ca şi PCP, fabricarea acestuia necesită procese sofisticate, aşa că „a fost eliminat de pe străzi” prin limitarea numărului de fabrici autorizate pentru producţie.

Stimulentele sunt droguri care sporesc activitatea generală şi excitabilitatea sistemului nervos. Stimulenţi bine-cunoscuţi sunt cafeina, amfetaminele („speed”) şi cocaina. Ei sporesc gradul de alertă şi de activitate. În cantităţi mari cauzează nervozitate, tremur sau agitaţie, insomnie şi bătăi ale inimii iregulate. Câteodată cauzează anxietate sau stări de panică însoţite de hiperventilaţie şi ameţeală.

Opiaceele sunt droguri derivate de la opiul din maci sau droguri sintetice similare opiaceelor naturale în structură chimică şi mod de acţionare. Opiaceele includ heroina, morfina, codeina, precum şi substanţele naturale secretate de organismul nostru, bazate pe endorfine care acţionează ca analgezic. Pentru farmacologi, opiaceele sunt singurele droguri denumite corect ca narcotice. Cocaina, marijuana, sedativele şi LSD nu sunt narcotice, dacă nu cumva termenul este folosit cu sensul de droguri ilegale.

Marijuana (canabis) reprezintă o categorie de sine-stătătoare, deoarece nu se aseamănă cu celelalte droguri, nici ca structură chimică, nici ca efecte. Ingredientul activ din marijuana este delta-4-tetrahydrocannabinol sau THC. Marijuana îşi obţine efectul prin alterarea nivelurilor unui tip particular de transmiţător anandamida care nu este afectat de alte droguri. Receptorii din anandamidă sunt foarte comuni în sistemul nervos uman, aşa că transmiţătorul trebuie să fie implicat în procesele importante ale creierului, dar rolul său normal nu este încă foarte clar. Haşişul este o formă concentrată de răşină de canabis.

Halucinogenele sau drogurile psihedelice includ LSD (acidul lisergic dietilamid sau „acid”), mescalina (ingredientul activ din peyote) şi psilocybin (ingredientul activ din ciupercile psihoactive). Ele cauzează o stare asemănătoare visului cu alterări spectaculoase ale gândirii şi ale emoţiilor. Psihedelicele majore sunt toate înrudite chimic. Efectele lor halucinogene sunt considerate a fi cauzate de reducerea neurotransmiţătorului serotonină.

Internetul oferă multe site-uri despre droguri şi efectele lor, variind de la site-uri care se axează pe prevenirea abuzului de substanţe http://www.drugnet.net/  la site-uri unde utilizatorii îşi împărtăşesc experienţele legate de consumul de droguri, de la cafeină la halucinogene http://www.erowid.org.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro