legenda urbanăJan Harold Brunvand este faimos pentru conceptul său de ”legendă urbană”, introdus în cartea ”Autostopistul care a dispărut: legende urbane americane & înţelesurile lor” (1989). Legendele urbane sunt de fapt ”idei amuzante” sub forma unor povestioare.

 

 

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a III-a: Gândirea critică) - Legenda urbană

Legea lipsei de amuzament (26)

 

Legendele urbane sunt transmise atât de frecvent, încât în scurt timp toată lumea le-a auzit. Adesea oamenii cred că legendele urbane sunt adevărate până când le găsesc dezbătute într-una din cărţile amuzante ale lui Brunvand sau pe unul din multele site-uri dedicate legendelor urbane.

Site-urile mai bune conţin, de asemenea, poveşti care sună ca nişte legende urbane, dar care sunt documentate ca fiind adevărate (cum ar fi povestea lui Larry Walters, care s-a înălţat pînă la aproape 5000 de metri folosind nişte baloane meteorologice).

 


Ce este o ”legendă urbană”?

Legendele urbane tind să conţină un element bizar sau şocant. Un exemplu clasic îl constituie legenda urbană despre un tip care se trezeşte în cadă, după o noapte în care a petrecut şi care descoperă o cicatrice pe abdomenul său, împreună cu un bileţel care îl informează că unul dintre rinichi i-a fost scos. Un element şocant sau amuzant îţi conferă certitudinea că povestea va fi transmisă ori propagată ca un virus.


Ce sau cine este un PUP?

Oamenii jură adesea că o legendă urbană este adevărată pentru că (susţin ei) experienţa relatată a fost trăită de cineva apropiat lor... nu de un prieten apropiat, ci de ”prietenul unui prieten”. Aceasta este o afirmaţie atât de des întâlnită încât Brunvand a inventat şi un acronim pentru ea, PUP, care înseamnă "prietenul unui prieten". Se pare că PUP este suficient de apropiat, încât să confere credibilitate şi în acelaşi timp suficient de îndepărtat încât nimeni să nu poată afla exact despre cine este vorba. Deci PUP este o instanţă perfectă pe care să o citezi atunci când încerci să dovedeşti că o legendă urbană fictivă este adevărată.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.