În aceste zile, de înțeles, în lumea liberă se prezintă tot felul de „scenarii” îndrăznețe cu privire la ce o să se întâmple în Rusia. „Rușii vor ieși în stradă”, „îl vor da jos pe Putin”, „cei din cercul lui înțeleg nebunia și-l vor înlătura”.

Asta pentru că suntem afectați de ceea ce ne apare în mod evident ca o nedreptate strigătoare la cer și ni se pare de la sine înțeles că lucrurile nu pot merge mai departe așa.

Dar rușii nu-l vor da jos pe Putin. Pentru că, în majoritate, îl susțin. În fapt, pe măsură ce războiul devenea iminent, încrederea  în Putin creștea. Și, da, susțin și războiul din Ucraina, 70%, mai precis, chiar dacă ucrainenii sunt „frații lor”. Nu, nu se întâmplă asta pentru că sunt „spălați pe creier” rușii și manipulați. Motivul are la bază bizara psihologie umană...

Și atunci de ce avem tendința să credem că, totuși, rușii vor face ceva? De ce credem că poziția noastră pe acest subiect este cea corectă, că este indiscutabil și orice om de bună-credință trebuie să ne-o împărtășească?

Pe scurt - pentru că există o tendință naturală a noastră să credem că înțelegem cum este să te afli într-o situație complet diferită. Credem că știm cum este să te afli în „pielea” altuia. Și nu știm.

Și despre asta vorbim. Noi credem că toți privim situația din aceeași perspectivă, români, chinezi, ruși, ucraineni. Cine nu vede ca noi lucrurile este ori nebun, ori ipocrit. Ori nu este așa. Să fii rus este diferit, să fii chinez este, de asemenea, diferit. Ai o altă perspectivă asupra lucrurilor și o altă loialitate.

Dincolo de argumente, iată ce ne spune istoria omenirii: oare câte războaie au fost pornite de-a lungul timpului doar pentru a jefui, pentru a lua sclavi ori pentru a anexa teritorii? Știe cineva numărul? Oare de ce nu se ridicau oamenii împotriva liderilor cu astfel de porniri? Nu doar că nu se ridicau, dar războiul, fie el de jaf și exterminare a întregi populații, era un factor de însuflețire și motiv de mândrie. Dar și de căpătuială pentru mulți.

Noi credem, firește, că suntem cei mai morali oameni din istoria omenirii. Ceea ce, desigur, este îndoielnic.


De ce-l susțin rușii pe Putin?


Întâi de toate: pe cine să susțină? Tu, încercând să faci efortul de a fi rus pentru o secundă, cum ți-ai plasa loialitatea? Față de ucraineni? Față de americani? Ce motiv ai avea? Exact, niciunul...

În al doilea rând, pentru că există „tribalismul”, acel instinct ancestral de a ține cu ai tăi, oricum ar fi. Se manifestă peste tot în societate, că e vorba de competiții între echipe de fotbal ori în orice alt domeniu social. Ați văzut, de exemplu, atunci când este vorba de partidele politice, că oricare ar fi subiectul, fiecare partid are altă versiune, cu puzderie de argumente. Țin cu ai lor, cei mai mulți cu bună-credință.

În al treilea rând, rușii trăiesc într-o altă sferă informațională. Ei sunt interesați de alte subiecte și, prin urmare, primesc alte informații decât tine.

De exemplu, când vine vorba despre Ucraina, rușii au auzit că, în fapt, Crimeea a fost făcută cadou ucrainenilor de conducătorii ruși, că nu a fost niciodată anterior în istorie a Ucrainei. Ceea ce e adevărat. Și atunci nu ai tendința să spui, rus fiind: „păi să revină la noi atunci!”? Ei nu aud discuții despre drept internațional, despre ilegalitatea anexării unui teritoriu al unei alte țări, oricum ar fi fost el atribuit. A fost a lor Crimeea și cu asta basta! Și acum au luat-o înapoi!

Apoi, când vine vorba despre conflictul din Donbas, din estul Ucrainei, rușii aud despre masacre împotriva populației de etnie rusă (reale sau nu). Mai aud de faptul că ucrainenii au folosit pe acolo un anume regiment Azov, care este format în parte din neo-naziști. Ceea ce este adevărat.... Vezi aici pagina Wikipedia. De aia și îi numește astăzi Putin pe liderii ucraineni „naziști”. Desigur, rușii nu sunt interesați în faptul că Rusia este la originea conflictului din Donbas, nu sunt interesați de ororile generate de separatiști pro-ruși, nu sunt interesați, în fapt, de lucrurile care nu-i emoționează prea mult. Nu sunt interesați de răul pe care-l fac ei, prin autorități, ci de răul pe care-l suportă ei. Ca noi toți.

Rușii primesc alte informații nu neapărat ca urmare a unui plan al autorităților guvernamentale de a-i dezinforma sistematic (deși se cam întâmplă așa recent), ci pentru că au alte nevoi de informații decât noi. Sigur, și rușii pot citi pe NYTimes, CNN ori BBC despre ce se întâmplă în lume (iar unii chiar o fac). Dar asta nu le schimbă percepția. Poate unora, dar nu majorității. Acele site-uri vorbesc despre lucruri care nu prea îi interesează. Presa rusă, în schimb, vorbește despre ce-i interesează.


Și ce-i cu rușii care, totuși, ies în stradă?


Cei care ies în stradă sunt o minoritate nesemnificativă. Din păcate. Nu pot schimba mare lucru. Rușii sunt astăzi, conform sondajelor, mai aproape de Putin decât oricând. Sigur, nu le place că viața lor s-a schimbat în 10 zile fundamental (ca urmare a sancțiunilor teribile ale lumii democratice), cui i-ar plăcea? dar ăsta este doar motiv suplimentar pentru a urî și mai mult Vestul. Pentru care au, desigur, o pasiune ascunsă (Altfel de ce s-ar fi mutat atât de mulți, milioane, din Rusia în Occident în ultimii ani? De ce și-ar trimite elitele rusești copiii să studieze în Occident? Și de ce nu se mută nimeni în Rusia?).

Cum e posibil, așadar, ca rușii să-l sprijine pe Putin în această agresiune neprovocată împotriva Ucrainei? Pentru că ei au altă perspectivă, pentru că trăiesc în alt context. Și, cum spuneam într-un alt articol, „puterea contextului” este cea mai importantă idee din întreaga psihologie.

Îndrăznesc să spun că și tu, dacă ai fost în locul lor, ai fi fost, cel mai probabil, în acea majoritate de 70% care sprijină atacul asupra Ucrainei. Ai fi găsit suficiente motive. Lumea este suficient de complexă pentru a oferi argumente pentru a susține orice opțiune oricăror părți interesate.

Așadar, dacă sperați ca „poporul rus” să rezolve problema numită „Putin”, ar fi probabil mai bine să renunțați la aceste speranțe. Nu se va întâmpla. Ceea ce nu elimină, desigur, posibilitatea unor acțiuni interne, la nivelul puterii ruse ori alte surprize. Dar poporul  este și va rămâne, în majoritate, cu Putin.

Credit imagine depositphotos.com 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.