Schimbările climatice, tehnologia 5G, noul coronavirus - reprezintă subiecte recente în care publicul este prins într-o luptă pentru adevăr. Știința este manipulată și subminată de grupări interesată pentru a ne influența opinia și a crea îndoieli. Care sunt mecanismele prin care cei interesați subminează datele oferite de știință?


Cunoașterea științifică nu a părut niciodată atât de vastă și larg distribuită. Și totuși pare a fi din ce în ce mai contestată și controversată. Cine este implicat în această bătălie împotriva științei?

Astăzi nu mai este surprinzător să vedem mari corporații punând în aplicare strategii pentru a genera confuzie pe timpul dezbaterilor publice și a paraliza procesul decizional la nivel politic.

De ce a fost, de exemplu, nevoie de decenii pentru a clasifica tutunul drept un produs nociv? Ce tehnici a folosit industria tutunului pentru a crea confuzie cu privire la adevăratele efecte ale utilizării tutunului?

De ce mai există unii care neagă rolul omului în schimbările climatice?

Copleșiți de un exces de informații, cum mai putem să separăm faptele de ficțiune?

În documentarul de mai jos puteți urmări mecanismele utilizate de diverși actori interesați pentru a submina adevărul științific. Cu ajutorul unor documente declasificate din arhive și a mărturiilor experților, lobbyiștilor și politicienilor, această investigație ne duce în laboratoarele în care se fabrică „îndoiala strategică”. O echipă de experți, inclusiv filozofi, economiști, psihologi și politicieni, explorează și analizează câteva cazuri de combatere a adevărului și generare a îndoielii.

 

Fapt vs fals - de ce nu mai avem încredere în știință?
(documentarul are subtitrare în lb. engleză)

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.