James RandiScepticul şi magicianul James Randi înghite pe scenă o doză letală de somnifere homeopate, acuzând, în fapt, credințele iraționale. De asemenea, provoacă mediilor spiritiste din lume: "Dovedește că ceea ce faci este real, iar eu îți voi da un milion de dolari!".

 

 

Deocamdată nu a luat nimeni banii...

 
Transcrierea discursului:

"Bună dimineaţa. Sunt bucuros să văd că sunteţi atât de mulţi prezenţi aici şi atât de multe feţe zâmbitoare. Am o experienţă deosebită, o atitudine şi o abordare foarte curioasă faţă de lumea reală pentru că sunt un prestidigitator. Acum, prefer acel termen în locul celui de magician, deoarece, dacă eram un magician, aceasta ar fi însemnat că folosesc magia şi incantaţiile şi gesturi ciudate pentru a obţine magie adevărată. Nu, nu fac asta; eu sunt un prestidigitator, cineva care pretinde că este un magician adevărat.

Cum trecem de un astfel de lucru? Depindem de faptul că auditoriile precum dumneavoastră vor face presupuneri. De exemplu, m-am trezit aici, şi am luat microfonul de pe stativ, şi l-am pornit, voi aţi presupus că acesta este un microfon, deşi nu este. (Râsete) De fapt, acesta este ceva cu care cam jumătate dintre voi, mai mult de jumătate dintre voi, nu veţi fi familiarizaţi. Vedeţi, este un aparat de ras barba. Şi este un microfon foarte prost. L-am încercat de multe ori. Cealaltă presupunere pe care aţi făcut-o - şi această scurtă lecţie vă va arăta că veţi face presupuneri - nu numai că puteţi, dar şi că veţi face - atunci când vă sunt sugerate corect. Credeţi că mă uit la voi. Greşit. Nu mă uit la voi. Pentru că nu vă văd. Ştiu că sunteţi acolo, mi-au spus asta în culise, este o sală plină şi aşa mai departe. Ştiu că sunteţi acolo pentru că vă aud, dar nu vă văd pentru că în mod normal port ochelari. Aceştia nu sunt ochelari, sunt doar nişte rame goale, rame destul de goale.

Dar de ce un om în toată firea ar apărea în faţa dumneavoastră purtând o pereche de rame goale la ochi? Pentru a vă păcăli, doamnelor şi domnilor, pentru a vă înşela, pentru a vă arăta că şi dumneavoastră puteţi face presupuneri. Să nu uitaţi niciodată acest lucru. Acum, trebuie să fac ceva, înainte de toate, să îmi pun ochelarii adevăraţi, ca să vă pot vedea cu adevărat, ceea ce probabil ar fi mai comod. Nu ştiu. Nu m-am uitat prea bine. Ei bine, nu e chiar aşa de plăcut.

(Râsete)

Trebuie să fac ceva acum, ceva ce pare un pic ciudat pentru un magician. Dar voi lua nişte medicamente. Acesta este un flacon întreg de Calms Forte. Voi explica acest lucru imediat. Ignor instrucţiunile. Este ceea ce guvernul trebuie să pună în ele pentru a vă încurca, sunt sigur. Voi lua destule din acestea. Mmmm. Într-adevăr, tot flaconul. 32 de tablete de Calm Forte.

Acum că am făcut asta - voi explica imediat - trebuie să vă spun că sunt un actor. Sunt un actor care joacă un anumit rol. Joc rolul unui magician, al unui vrăjitor, dacă vreţi, un vrăjitor adevărat. Dacă cineva ar apărea pe această scenă în faţa mea şi ar susţine că este într-adevăr un prinţ din antichitate al Danemarcei, pe nume Hamlet, v-aţi simţi insultaţi şi pe bună dreptate. De ce ar presupune un om că aţi crede un lucru atât de bizar ca acesta? Însă există în lume o populaţie foarte mare de oameni care vă vor spune că au puteri psihice, magice, că pot prezice viitorul, că pot intra în contact cu morţii. A, ei mai spun şi că vă vor vinde astrologie sau alte metode de ghicire a norocului. Vă vor vinde cu plăcere asta. Da. Şi ei spun de asemenea că vă pot da maşini perpetuu mobile şi sisteme energetice gratuite. Ei pretind a fi vizionari, sau senzoriali, orice pot.

Însă singurul lucru care a dus la o mare revenire chiar recent, este această afacere a vorbitului cu morţii. Acum, pentru mintea mea inocentă, a fi mort implică incapacitate de comunicare. S-ar putea să fiţi de acord cu mine. Însă aceşti oameni tind să vă spună că nu numai că pot comunica cu morţii -- Bună -- dar în acelaşi timp îi şi pot auzi, şi pot transmite această informaţie celor vii. Mă întreb dacă este adevărat. Nu cred pentru că această subcultură de oameni folosesc exact aceleaşi trucuri ca şi noi magicienii, exact aceleaşi, aceleaşi metode fizice, aceleaşi metode psihologice. Iar ei, în mod eficient şi profund, au înşelat milioane de oameni din lume în detrimentul lor. Ei îi înșală pe aceşti oameni. Îi costă o mulţime de bani. Îi costă multă suferinţă emoţională. Miliarde de dolari sunt cheltuiţi în fiecare an, peste tot în lume, pe aceşti şarlatani.

Acum, am două întrebări pe care mi-ar plăcea să le adresez acestor oameni dacă aş avea oportunitatea să fac asta. Prima întrebare: dacă vreau să îi rog să cheme -- pentru că ei aud într-adevăr prin ureche. Ei ascultă spiritele în acest mod. Vă voi ruga să chemaţi fantoma bunicii mele, deoarece, când a murit, deţinea testamentul familiei, şi l-a ascuns undeva. Nu ştim unde se află. Aşa că o întrebăm pe buni: "Unde este testamentul, buni?" Ce răspunde buni? Răspunde: "Sunt în rai şi e minunat. Sunt aici cu toţi vechii mei prieteni, prietenii mei decedaţi, şi familia mea, şi toţi căţeluşii şi pisicuţele pe care le-am avut când eram mică. Vă iubesc pe toţi şi voi fi cu voi întotdeauna. La revedere." Şi nu a răspuns la afurisita de întrebare. Unde este testamentul? Ar fi putut foarte uşor să spună: "A, este în bibliotecă pe al doilea raft, în spatele enciclopediei." Dar nu spune asta. Nu, nu spune. Nu ne oferă nici o informaţie utilă. Am plătit o mulţime de bani pentru informaţia aceea, însă nu am primit-o.

A doua întrebare pe care aş vrea să o pun, destul de simplă. Să presupunem că îi rog să contacteze spiritul socrului meu decedat, ca un exemplu. De ce insistă să spună -- nu uitaţi, ei vorbesc în urechea lui -- de ce spun "Numele meu începe cu J sau cu M?" Este asta un joc de ghicit nume? Vânătoare şi pescuit? Ce este asta? Sunt 20 de întrebări? Nu, mai degrabă sunt 120 de întrebări. Dar este un joc crud, vicios, total lipsit de conştiinţa -- Îmi revin, staţi jos -- pe care îl joacă aceşti oameni. Iar ei profită de oamenii inocenţi, naivi, suferinzi, nevoiaşi din jurul lor.

Acum, acesta este un proces denumit citire rece. Există undeva un tip, Van Praagh este numele lui, James Van Praagh. Este unul dintre marii practicanţi ai acestui gen de activitate. John Edward, Sylvia Browne şi Rosemary Altea, ei sunt alţi operatori. Existe sute ca ei pe tot globul, însă în această ţară James Van Praagh este foarte mare. Şi cu ce se ocupă el? Îi place să vă spună cum au murit cei decedaţi, ştiţi, oamenii cu care el vorbeşte prin urechea sa. Deci ceea ce spune este, foarte des, este cam aşa, zice el: "Îmi spune că, îmi spune că, înainte să treacă dincolo, avea probleme cu respiraţia." Oameni buni, asta înseamnă moartea. (Râsete) Ţi se opreşte respiraţia şi apoi eşti mort. Este atât simplu. Asta este genul de informaţie pe care vă vor transmite? Nu prea cred. Acum, aceşti oameni vor ghici, vor spune lucruri precum "De ce simt electricitate? Îmi spune 'Electricitate'. Era electrician?" Nu. "A avut vreodată un aparat de ras electric?" Nu. Este un jos de vânat întrebări precum aceasta. Prin aceasta trec ei.

Oamenii ne întreabă adesea la Fundaţia James Randi Educational, mă sună, mă întreabă, "De ce sunteţi atât de preocupat de asta, dl. Randi? Nu este doar ceva foarte amuzant?" Nu, nu este amuzant. Este o farsă crudă. Ar putea crea un anumit grad de confort, însă acel confort durează numai 20 de minute sau pe acolo. Iar apoi oamenii se uită în oglindă şi spun tocmai am plătit o mulţime de bani pentru acea interpretare. Şi ce mi-a spus ea? "Te iubesc!" Ei spun asta tot timpul. Ei nu obţin nici o informaţie, nu aduc nicio valoare pentru ceea ce se cheltuieşte.

Acum, Sylvia Browne este un operator mare. Noi o numim "Ghearele." Sylvia Browne -- vă mulţumesc -- Sylvia Browne este un mare operator în acest domeniu, în prezent. Sylvia Browne -- doar ca exemplu -- ea încasează în realitate 700 de dolari pentru 20 de minute de ghicit prin telefon. Ea nici măcar nu se duce acolo personal. Şi trebuie să aştepţi până la doi ani deoarece timpul ei este rezervat în avans pentru acel interval de timp. Plăteşti cu carte de credit, sau altfel, şi te va suna ea cândva în următorii doi ani. Îţi poţi da seama că este ea. "Bună ziua. Sunt Sylvia Browne." Ea este. Îţi poţi da seama imediat. Acum, Montel Williams este un tip inteligent. ştim cu toţii cum este el la televizor. Este manierat. Este inteligent. Ştie ce face Sylvia Browne, dar nu îl interesează. Pur şi simplu nu îl interesează. Pentru că, concluzia este că, sponsorilor le place, iar el o va expune tot timpul publicităţii televizate.

Acum, ce vă oferă Sylvia Browne pentru acei 700 de dolari. Vă spune numele îngerilor voştri păzitori, asta pentru început. Ei, fără asta, cum am putea noi funcţiona? Vă spune numele din vieţile anterioare, cine aţi fost în vieţile anterioare. Duh. Se dovedeşte că femeile pentru care ea oferă aceste interpretări erau prinţese Babiloniene, sau ceva de genul ăsta. Iar bărbaţii erau toţi războinici Greci luptându-se cu Agamemnon. Nu se spune niciodată nimic despre un lustragiu de 14 ani de pe străzile Londrei, care a murit de tuberculoză. El nu merită să fie adus înapoi, în mod evident. Şi, ciudat, oameni buni -- poate aţi observat şi voi asta -- îi vedeţi pe tipii ăştia la televizor -- ei nu cheamă niciodată înapoi pe cineva din iad. Toată lumea se întoarce din rai, însă niciodată din iad. Dacă îl cheamă înapoi pe oricare dintre prietenii mei, nu-i vor chema... Ei bine, înţelegeţi voi.

(Râsete)

Acum, Sylvia Browne este o excepţie, o excepţie într-un fel, deoarece Fundaţia James Randi Educational, fundaţia mea, oferă un premiu de un milion de dolari în limite negociabile. Câştigat foarte simplu. Tot ce trebuie să faceţi este să dovediţi orice eveniment paranormal, ocult sau supranatural de orice fel în condiţii adecvate de observare. Este foarte uşor, câştigaţi milionul de dolari. Sylvia Browne este o excepţie prin aceea că este singurul medium profesionist din întreaga lume care a acceptat provocarea noastră. A făcut acest lucru în cadrul show-ului Lary King Live pe CNN acum şase ani şi jumătate. Şi de atunci nu am mai primit nici o veste de la ea niciodată. Ciudat. Ea a spus că, înainte de toate, nu ştia cum să mă contacteze. Duh. Un medium profesionist care vorbeşte cu oameni morţi, nu mă poate contacta? (Râsete) Trăiesc, ţi-ai fi putut da seama. Ei, destul de bine oricum. Nu mă putea contacta. Acum ea spune că nu vrea să mă contacteze, pentru că sunt ateu. Cu atât mai multe motive pentru a lua milionul de dolari, nu crezi, Sylvia?

Acum serios, aceşti oameni trebuie opriţi. Ei trebuie opriţi pentru că aceasta este o farsă crudă. Vin oameni la fundaţie tot timpul. Sunt ruinaţi financiar şi emoţional deoarece le-au dat toţi banii şi credinţa lor acestor oameni.

Acum, mai devreme am înghiţit nişte pastile, trebuie să vă explic asta. Homeopatie, să vedem ce înseamnă ea. Hmm. Aţi auzit de ea. Este o formă alternativă de vindecare. Homeopatia de fapt constă în -- şi aceasta asta este. Acesta este Calm's Forte. 32 de tablete de somnifere -- am uitat să vă spun asta. Tocmai am ingerat somnifere pentru şase zile şi jumătate. (Râsete) Şase zile şi jumătate, asta este în mod cert o doză fatală. Scrie chiar aici pe spate, "În cazul unei supradoze, contactaţi-vă imediat centrul de intoxicare," şi dă un număr cu 800. Staţi liniştiţi. Va fi bine. Nu am neapărat nevoie de ele, deoarece am făcut acest tur de forţă pentru audienţe din întreaga lume în ultimii 8 sau 10 ani, luând supradoze de somnifere homeopate.

De ce nu mă afectează? (Râsete) (Aplauze) Răspunsul s-ar putea să vă surprindă.

Ce înseamnă homeopatia?
Înseamnă luarea unui medicamente care funcţionează cu adevărat şi diluarea lui mult sub limita lui Avogadro. Diluarea lui până în punctul în care nu mai rămâne nimic din el. Acum, oameni buni, asta nu este doar o metaforă, ceea ce vă voi spune acum este adevărat. Este exact echivalent cu a lua o tabletă de 325 de miligrame de aspirină, a o arunca în mijlocul lacului Tahoe, şi apoi a amesteca, evident cu un băţ foarte mare, şi a aştepta timp de doi ani sau cam aşa până când soluţia este omogenă. Apoi, când aveţi o durere de cap, luaţi o înghiţitură din această apă, şi voila! a dispărut. (Râsete) Este adevărat. Asta înseamnă homeopatie.


Şi un alt lucru pe care ei îl susţin -- asta o să vă placă -- cu cât medicamentul este mai diluat, spun ei, cu atât este mai puternic. Dar staţi puţin, noi am auzit de un tip din Florida. Bietul om, făcea tratament homeopat. A murit de supradoză. A uitat să îşi ia pastilele. (Râsete) Gândiţi-vă la asta. Gândiţi-vă la asta. Este ceva ridicol. Este absolut ridicol. Nu ştiu ce facem, crezând în toate aceste aiureli în toţi aceşti ani.

Acum, daţi-mi voie să vă spun că Fundaţia James Randi Educational flutură acest morcov foarte mare, dar trebuie să recunosc, faptul că nimeni nu ne-a acceptat oferta nu înseamnă cu puterile nu există. Ele ar putea exista, undeva acolo. Poate aceşti oameni sunt independent de bogaţi. Ei bine, Sylvia Browne, aş crede că este. Ştiţi, 700 de dolari pentru 20 de minute de interpretare prin telefon, înseamnă mai mult decât câştigă avocaţii. Adică este o sumă de bani fabuloasă. Aceşti oameni nu au nevoie poate de milionul de dolari, dar n-aţi crede că le-ar place să îl ia doar pentru a mă face să par prost, doar pentru a scăpa de această persoană necredincioasă despre care Sylvia Browne vorbeşte tot timpul?

Cred că trebuie făcut ceva în legătură cu aceasta. Chiar ne-ar plăcea să primim sugestii de la voi despre cum să contactăm autoritățile federale, de stat şi locale pentru a le determina să facă ceva. Dacă aflaţi -- acum înţeleg -- noi vedem oameni, chiar şi astăzi, vorbindu-ne despre epidemia de SIDA şi copiii flămânzi din lume şi sursele de apă murdară cu care oameni trebuie să sufere. Acestea sunt foarte importante, deosebit de importante pentru noi. Şi trebuie să facem ceva în privinţa acestor probleme. Dar în acelaşi timp... După cum spunea Arthur C. Clarke, ştiţi, "Putrezirea minţii umane." Afacerea de a crede în paranormal şi ocult şi supranatural, toate aceste prostii, această gândire medievală, cred că ar trebui făcut ceva legat de asta, iar totul depinde de educaţie. În mare parte, media este cea pe care o învinuim pentru acest gen de lucruri. Promovează în mod ruşinos toate tipurile de prostii de acest fel, deoarece satisface sponsorul. Este concluzia, este linia dolarului. La asta se uită ei.

Trebuie să facem cu adevărat ceva legat de asta. Sunt dispus să vă urmez sugestiile şi intenţionez să vă conving să intraţi pe pagina noastră web. Este www.randi.org. Intraţi şi uitaţi-vă la arhive şi veţi începe să înţelegeţi mult mai mult din ceea ce v-am spus astăzi. Veţi vedea documentele pe care le avem. Nimic nu se compară cu statul în bibliotecă şi să apară acolo o familie şi să spună că Mama a înstrăinat toată averea familiei. A încasat banii pe CD-uri, a dat stocurile şi certificatele lor. Este o veste foarte tristă şi nu i-a ajutat deloc, nu le-a rezolvat nici una din probleme. Da, ar fi putea fi o descompunere a minţii americane şi a minţilor de peste tot din lume dacă nu începem să ne gândim serios la aceste lucruri.

Acum, am oferit un morcov, după cum spuneam, am bălăbănit morcovul. Aşteptăm mediumurile să iasă în faţă şi să muşte din el. A, dar avem parte de mulţi ca ei, sute ca ei trec pe la noi în fiecare an. Aceştia sunt cei care caută apă cu un băţ şi oameni care cred că pot vorbi şi ei cu morţii, dar ei sunt amatori, nu ştiu cum să îşi evalueze aşa-zisele lor puteri. Profesioniştii nu se apropie niciodată de noi, cu excepţia cazului în care Sylvia Browne despre care v-am spus acum câteva momente. Ea chiar a acceptat şi s-a retras. Doamnelor şi domnilor, Sunt James Randi şi aştept."

Traducerea în limba română: Ioana Popa

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.