Ou Fabergé

1. În lume mai sunt 57 de ouă Fabergé (în rusă: Яйца Фаберже́). În total au fost create 69. Celebrele bijuterii au fost realizate în St. Petersburg, Rusia, între 1885 și 1917 de către / sub coordonarea lui Peter Carl Fabergé, celebru bijutier rus. Ouăle au apărut ca urmare a unei solicitări a țarului Alexandru al III-lea al Rusiei, în 1885, care i-a cerut lui Fabergé să facă o bijuterie în formă de ou de Paște pentru soția sa. (link ‹ro›)


2. Anthony Enrique Gignac, un orfan columbian, s-a prezentat, cu succes, pentru 30 de ani, în SUA, drept prinț arab, prințul Khalid bin al-Saud, fiul regelui Arabiei Saudite. Către finalul lui 2017 a fost prins (pentru ultima oară); mâncase porc, iar un partener de afaceri a găsit dubios ca un musulman să facă asta. O poveste care va face subiectul unui film, cu certitudine. (link ‹eng›)


3. Brazilia are un deșert de circa 1000 de km2, denumit Deșertul Alb datorită culorii specifice. Aici plouă din când în când, se formează lacuri (lagune albastre sau verzi) ca urmare a acumulării apei și... apar și pești. Nu, nu e o minune, peștii apar ca urmare a aducerii icrelor de către păsări. (link ‹eng›)


4. În Cehia există cutii speciale pentru copiii nedoriți. În prezent sunt instalate 76 astfel de cutii, fiind recoltați astfel, de la instalarea primei cutii, în 2005, 200 de copii. (link ‹eng›)


5. Anul 536 a fost începutul unei perioade cumplite în Europa. Posibil cea mai cumplită din istoria cunoscută. În acest an erupții vulcanice în Islanda au blocat lumina solară pentru 18 luni. Temperatura pe timpul verii a scăzut, în medie, cu 1,5-2,5 °C, inițiind cea mai rece decadă din ultimii 2.000 de ani. O a doua erupție vulcanică a redus temperatura medie cu alte 1,4-2,7 °C. Culturile agricole au fost un dezastru; consecința a fost foametea. În 541 a „lovit” ciuma bubonică, omorând între 35 și 55% din populația Imperiului Roman, grăbindu-i prăbușirea. (link ‹eng›)


6. Se poate vizita, virtual, mormântul faraonului Ramses al VI-lea. (link)


7. Cel mai bătrân copac de pe Terra, Methuselah, din specia Pinus longaeva, are 4.852 de ani și se află în Munții Albi în estul Californiei, la o altitudine de circa 3.000 m. Adevărata locație este secretă, pentru a fi protejat de eventuale încercări de distrugere. (link ‹eng›)


8. Coca-Cola dietetică are mai mult zahăr decât cea „normală”. Comparativ, Coca Cola are 21 mg de cafeină într-o doză de 222 ml, Coca Cola dietetică 28 mg / 222 ml, ceaiul verde 35 mg / 237 ml, băuturile energizante 77 mg / 245 ml, iar cafeaua 95 mg / 237 ml. Cafeina este o substanță chimică ce are capacitate de a stimula sistemul nervos central. (link ‹eng›)


9. Să-i ajuți pe alții, generozitatea, activează aceeași zonă a creierului care se activează atunci când suntem implicați în activități care ne fac plăcere. Sigur, ca să simți această plăcere trebuie să faci primul pas, să treci peste bariera inițială, tendința de a nu da nimic gratis, și să dăruiești.  (link ‹eng›)


10. Analiza mișcării ochilor poate oferi informații despre sex, vârstă, trăsături de personalitate, etnie, abilități, preferințe personale, starea emoțională, gradul de oboseală și starea de sănătate mentală. (link ‹eng›)


BONUS:

Theo Jansen, un artist olandez, a creat din PVC un fel de nou „organism”, „animat” de forța vântului. De la distanță, acestea ar părea animale autonome, dat find că mișcarea lor pare întrutotul naturală. (link ‹eng›)


Credit imagine: wikipedia.org

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.