Imaginați-vă următoarele situații: o oală cu ulei încins, un șuvoi de metal topit sau o oală cu plumb topit. Ce s-ar întâmpla dacă ai băga mâna rapid în cele trei? Cât de vătămată ar fi mâna? Complet contraintuitiv, aceste experimente pot fi făcute fără a păți ceva (cu toate acestea, nu vă recomandăm să încercați așa ceva!). Iată câteva videoclipuri care ilustrează ceea ce am spus.


Nu o să descriem foarte mult aceste experimente, pentru că vom lăsa imaginile să vorbească :) Într-o serie de videoclipuri culese de pe Internet, puteți vedea exact cele trei situații menționate mai sus, dar și altele. De exemplu, o să observați ciudatul comportament al unor lichide atunci când sunt puse pe o suprafață încinsă (cum ar fi o tigaie). Dacă o să vă întrebați de ce n-ați văzut așa ceva pe propriul aragaz (mă refer aici la „dansul” unor lichide pe fundul diverselor vase de bucătărie încălzite) - este pentru că nu ați adus respectivele vase la temperatura potrivită.


Efectul Leidenfrost


Toate aceste lucruri sunt posibile ca urmare a unui efect numit efectul Leidenfrost.

Efectul Leidenfrost este un fenomen fizic în care un lichid, aproape de o suprafață care este semnificativ mai fierbinte decât punctul de fierbere al lichidului, produce un strat de vapori izolant care împiedică evaporarea rapidă a lichidului (vaporii au o conductivitate termică scăzută). Din cauza acestei „forțe de respingere”, o picătură pare să leviteze deasupra suprafeței încinse, fără a avea un contact direct cu respectiva suprafață. Efectul poartă numele medicului german Johann Gottlob Leidenfrost, care l-a descris în 1751, în cartea sa: „Un tratat despre anumite calități ale apei”.

 



Punctul Leidenfrost

Am menționat faptul că temperatura suprafeței este esențială. Despre ce temperatură vorbim? În cazul apei vorbim despre 193°C. Dacă încingeți, așadar, o tigaie până la această temperatură și puneți apă în tigaie, o să vedeți cum apa pare să leviteze, fără a se evapora, cum probabil v-ați aștepta, pe baza experienței dvoastră cu apa turnată într-un vas fierbinte.

Punctul Leidenfrost semnifică apariția stării de fierbere stabilă a lichidului. Reprezintă punctul de pe curba de fierbere în care fluxul de căldură este la o valoare minimă, iar suprafața fierbinte este complet acoperită de o „pătură” de vapori. Transferul de căldură de la suprafață la lichid are loc prin conducție și radiație electromagnetică, prin intermediul vaporilor.

Temperatura este foarte importantă ca experimentele bazate pe efectul Leidenfrost să funcționeze. De exemplu, o picătură de apă se vaporizează aproape instantaneu dacă suprafața pe care este pusă are 168°C, dar persistă 152 de secunde (!) dacă temperatura este de 202°C. Contraintuitiv, o temperatură mai mică a suprafeței evaporă apa mai repede...





Cum să scapi teafăr după ce ai băgat mâna în plumb topit

Secretul este  să ai mâna umedă. Fiind umedă, având așadar un strat de apă în jurul mâinii, această apă va începe imediat să se evapore, odată introdusă mână în plumb, creându-se stratul protector, care, desigur, are o acțiune limitată în timp. Mișcarea de introducere a mâinii în plumbul topit trebuie să fie foarte rapidă, cum puteți vedea în videoclipul de mai jos. Experimentul funcționează chiar și în cazul în care nu introduceți mâna în apă înainte de a băga în vasul cu plumb topit. Din nou, viteza de mișcare este esențială.

 

Cum să scapi teafăr după ce-ți bagi mâna în plumb topit, cu temperatura de 564 C!

 

 



Cum să scapi teafăr după ce ai băgat mâna în metal topit



Incredibil, dar poți lovi cu mâna un șuvoi de metal topit, iar mâna „scapă” din această încercare nevătămată...





 


O picătură de apă se detașează de un ac și se rostogolește


Oamenii de știință francezi și-au dat seama de ceva nou despre picăturile de apă, în condiții propice de temperatură. Când acestea sunt suficient de mici - aproximativ un milimetru în diametru - mișcarea din interiorul picăturii generată de căldură va determina înclinarea picăturii și rotirea. De aceea puteți vedea picătura rostogolindu-se în videoclipul de mai sus.



Cum să scapi teafăr după ce ai băgat mâna în ulei încins

În ultimul videoclip pe care vă invităm să-l urmăriți, Dianna Cowern, faimoasă pe YouTube pentru videoclipurile ei în care explică diverse concepte științifice, testează efectul Leidenfrost, băgându-și o mână într-un vas cu ulei încins. E de urmărit...


Cum să bagi mâna într-un vas cu ulei încins și să scapi nevătămat

 

Încă o dată, dacă nu știți exact ce faceți, nu încercați așa ceva acasă!


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.