Un boier vine la împărat, căruia îi datorează o sumă mare, imposibil de returnat, pentru a-i cere o amânare a returnării datoriei. Boierul s-a împrumutat la împărat pentru a-și cumpăra animale, care din cauza unui virus au murit toate, iar boierul este în prezent în imposibilitatea de a avea un venit care să-i permită returnarea datoriei și nu există nicio cale de a împrumuta acești bani din altă parte, pentru a-i returna împăratului.

Împăratul, boierul și fata boierului (care l-a însoțit pe tată la curtea împăratului) se plimbă pe una dintre aleile palatului. Împăratul, care-și dă seama de situația fără ieșire a boierului, dar care de multă vreme este atras de fata boierului, cu care a vrut să se căsătorească, dar a fost refuzat, îi propune următorul curs de acțiune:

⇒ împăratul va lua două pietricele, una roșie și una albastră, de pe aleea pe care se plimbă, pe care le va băga într-un săculeț de cânepă;
⇒ fata boierului, care știe de atracția împăratului pentru ea, dar nu vrea să se căsătorească cu el din diverse motive, va băga mâna în săculeț, fără se se uite, și va alege o piatră.

Dacă va scoate piatra roșie din săculeț, va deveni soția împăratului, iar datoria va fi stinsă. Dacă va scoate piatra albastră din săculeț, își va păstra libertatea, nu va deveni soția împăratului, dar datoria va fi stinsă.

Boierul nu are de ales și este de acord cu această propunere. Fata, vrând să-și ajute tatăl, aflat într-o situație imposibilă (nereturnarea datoriei ar însemna ca boierul să ajungă la închisoare), este și ea de acord.

Când împăratul alege cele două pietre de pe alee, fata boierului vede că, în fapt, acesta a ales două pietre roșii, pe care le-a pus rapid în săculețul de cânepă. Sigur, fata nu-și permite să denunțe acest fapt, pentru că riscă să anuleze propunerea împăratului.

Ce poate face fata boierului pentru a ieși din situația asta?

 

Notă: aceasta este o situație tipică în care este nevoie de o gândire creativă. Nu există o soluție unică la această provocare intelectuală. Trebuie găsită una care să dea rezultate.


 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.