Am scris recent despre site-ul Diacritice.com, care permite aplicarea online a diacriticelor pentru un text în limba română. Acest soft limitează însă conversia la un text de maximum 3000 de semne pe sesiune. Asta înseamnă că dacă doriţi să aplicaţi diacritice unui text de 10 ori mai mare, va trebui să spargeţi textul în 10 părţi de cel mult 3000 de semne şi să efectuaţi 10 operaţiuni de conversie. Deşi Diacritice.com ni s-a părut o excelentă aplicaţie, această limitare îl face util pentru texte de mici dimensiuni, ca de exemplu un articol de ziar. Pentru o lucrare de mai mare amploare, efortul de aplicare a diacriticelor ar fi prea mare.

 

 

Am căutat pe Internet şi alte aplicaţii, care să permită aplicarea diacriticelor pentru texte de dimensiuni mari. Am găsit două softuri, instalabile pe computer şi un site. Iată câteva cuvinte despre fiecare:

 

 

Aplicaţia AutoCorect v.3.8

AutoCorect este deja favoritul nostru. AutoCorect este un editor de texte în adevăratul sens al cuvântului, putând crea sau edita profesional cele mai importante formate de fişiere existente. Dispune de o gamă variată de funcţionalităţi care vă permit formatarea documentului la nivel de paragraf şi/sau caracter. Introducerea tabelelor şi a imaginilor este foarte simplu de efectuat. AutoCorect asigură pe lângă operaţiile clasice de prelucrare a textelor şi corecţii ortografice, corecţia punctuaţiei, manual şi/sau automat, suport pentru îmbogăţirea cuvintelor cu diacritice, ortografie şi punctuaţie, DEX, etc.. Programul este uşor de folosit, nefiind nevoie de o pregătire specială pentru a-l folosi.

AutoCorect îşi bazează înlocuirea şi aplicarea de diacritice pe o selecţie de cuvinte şi expresii aflate într-o structură de dicţionare (cca. 1.310.000 de cuvinte şi 7.400.000 de expresii, prin încrucişare logică mai rezultă încă 2 miliarde de expresii), punctuaţia pe o serie de algoritmi, iar ortografierea, care este o opţiune semi-automată, pe capacitatea dvs. de analizare a unui cuvânt extras dintr-o frază, considerat posibil greşit de către aplicaţie şi înlocuirea lui cu altul selectabil dintr-o listă de cuvinte sugestii.

AutoCorect poate fi descărcat de aici.

 

Aplicaţia LexiRo

LexiRo este o aplicaţie care asigură eliminarea diacriticelor sau adăugarea acestora, pentru texte scrise în limba română. Are o interfaţă simplă, practic două casete, una pentru introducerea textului de modificat şi una pentru textul final. Procesarea durează ceva timp (nouă ne-a luat cam 1 minut pentru 3 pagini de text). Dispune şi de unele extensii (ca de exemplu Lista Oficială de Cuvinte pentru Scrabble).

LexiRo poate fi descărcat de aici

 

Site-ul Archeus.ro

Site-ul Archeus.ro este un adevărat depozitar de instrumente pentru limba română. Printre altele, găsiţi aici dicţionare ale limbii române şi engleze, corector pentru limba română (sub forma de extensie Firefox, deosebit de utilă), dar şi opţiunea de a aplica diacritice unor texte.

Opţiunea de adăugare de diacritice o puteţi accesa aici

 

Dacă mai ştiţi şi alte softuri ori site-uri cu resurse gratuite referitoare la limba română (corectoare, aplicarea de diacritice etc.), vă rugăm să le menţionaţi la comentarii.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro