Dezastrul din cercetarea românească – despre IFIN-HH și ELI-NP

ELI-NP este un departament al Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și face parte din proiectul european ELI (Extreme Light Infrastructure) desfășurat în 3 țări, Cehia, Ungaria și România. Baza din România a proiectului poartă numele de „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” sau, pe scurt, ELI-NP și este amplasată la Măgurele, lângă Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.


ELI-NP includea 3 mari echipamente, doi laseri și un generator de raze gama. Testele laserelor au început în aprilie 2017 și au devenit operaționale în 2019, iar în 13 martie 2019 s-a atins 10 PW, o intensitate de 10 ori mai mare decât valorile obținute până în prezent în lume.

Cel de-al treilea echipament, Sistemul Gama de Energie Variabilă, ce trebuia instalat la Măgurele în anul 2018, nu a mai fost realizat.

ELI continuă fără România. Un comunicat al ELI publicat cu câteva zile în urmă, se precizează că Cehia, Ungaria, împreună cu Italia și Lituania au aplicat pentru constituirea unei noi organizații pan-Europene.

Citiți amplul articol dedicat subiectului pe descopera.org


Un nou tip de radar, bazat pe inseparabilitatea cuantică.


În esență, fotonii corelați cuantic sunt: unul trimis către țintă, celălalt observat (care va și oferi informația despre țintă). Avantajul față de radarul clasic: eliminarea interferențelor. [link]



Datarea cu carbon, instrument cheie în arheologie, devine mai precisă

Îmbunătățirea adusă tehnicii înseamnă capacitatea de a data lucruri vechi până la 55.000 de ani. [link]


A fost demonstrat efectul de inseparabilitate cuantică între un atom de calciu și o moleculă [link]


Cum noul coronavirus distruge organismul uman, organ după organ [link]

Prima dovadă directă a formării unei noi planete a fost obținută cu ajutorul telescopului VLT al Observatorului Sudic European [link]

În imagine vedeți discul de materie din jurul stelei tinere AB Aurigae.
Vedeți și o zonă de un galben strălucitor exact în centru, puțin în jos (un fel de furculiță cu doi colți). Ar fi o zonă în care o nouă planetă se formează.



Bill Gates recomandă cinci 5 cărți. Nu zice nimic despre ce vrea să ne facă prin vaccinurile la care lucrează :)




  Biserica ortodoxă din Moldova este în trend cu „lumea bună”, cerând statului să nu vaccineze populația împotriva SARS-CoV-2. [link]

„Vaccinarea reprezintă și un pericol de microcipare sau introducere în organismul uman a altor dispozitive străine lui”. Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populației, prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacționează la undele transmise de tehnologia 5G și permit sistemului să îl controleze pe om de la distanță.

Ce să mai zici?


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.