Mai sus vedeţi o tablă de şah goală. Este o tablă de şah normală, cu 64 de poziţii (8x8) pentru piesele obişnuite de şah. Avem două sarcini pentru tine. Prima sarcină este mai simplă: cu ajutorul unor dreptunghiuri verzi 1x2 (care ocupă două poziţii, aşadar, pe tabla de şah), cum sunt cele din figura de mai jos, încearcă să acoperi întreaga tablă de şah, toate poziţiile (pătratele), fără a lăsa, aşadar, spaţii neocupate şi fără a ocupa o poziţie cu două dreptunghiuri.

Am început noi pentru tine, aşa cum poţi vedea mai jos, pentru a fi cât mai expliciţi cu putinţă cu privire la ce trebuie să faci. Desigur, nu trebuie să continui ce am început noi, poţi începe de la zero!

 

Poţi rezolva provocarea folosind o tablă normală de şah, dar şi cu ajutorul unei foi de hârtie şi al unui creion.

 

Ai reuşit? Felicitări! Treci acum la sarcina a doua!

 

Sarcina nr. 2

Acum a doua sarcină: priveşte imaginea de mai jos. Este aceeaşi tablă de şah, dar două poziţii (pătrate) sunt ocupate de regină. Foloseşte aceleaşi dreptunghiuri ca mai sus (dimensiune 1x2) şi încearcă să faci acelaşi lucru: să ocupi întreaga tablă, aşezând dreptunghiurile unul lângă altul. Desigur, nu poţi aşeza dreptunghiurile verzi peste poziţiile în care se află regina.

 

 

· Ai reuşit? Spune-ne care e soluţia printr-un comentariu!
· Nu ai reuşit? Spune-ne de ce!


PS. Vom publica soluţia în 48 de ore, în cazul în care aceasta nu va fi menţionată de cititori, printr-un comentariu.


Actualizare, 15 oct19:
· Bogdan Neagu a surprins corect esenţa problemei. Iată răspunsul său: "Sunt 64 de patratele, 32 albe si 32 negre. Reginele stau pe alb. Trebuie ocupate 30 de patratele albe si 32 negre. Un dreptunghi ocupa intotdeauna un patrat alb si unul negru. 15 dreptunghiuri ocupa 30 patrate albe si 30 negre. Insuficient. 16 dreptunghiuri ocupa 32 de patrate albe si 32 negre. Prea mult. Concluzie: nu se poate acoperi tabla cu reginele plasate amandoua pe alb."

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.