Fizicianul britanic Brian Cox, profesor la Universitatea din Manchester şi cercetător în fizica particulelor implicat în prezent în experimentele care au loc în Elveţia, la CERN (acceleratorul de particule LHC - Large Hadron Collider), este cel mai bine cunoscut publicului iubitor de ştiinţă de pretutindeni ca prezentator al unor filme documentare realizate de BBC. Poate părea surprinzător pentru mulţi, dar înainte de a deveni fizician şi gazdă de spectacole de popularizare a ştiinţei, Brian s-a dedicat muzicii. În 1989 Cox era membru al formaţiei rock Dare, condusă de fostul membru al trupei Thin Lizzy - Darren Wharton.

Brian Cox
Brian Cox

 

De ce atâtea detalii despre Brian Cox? Pentru că în următoarele două săptămâni vă vom prezenta în fiecare zi câte un episod al unei serii de popularizare a istoriei fizicii particulelor elementare, al cărei prezentator este tocmai fizicianul originar din Regatul Unit.

În prima parte vom afla de la Brian despre faptul că în secolul XX fizicienii au folosit acceleratoarele de particule pentru a studia structura materiei dar şi despre cum tabelul periodic al lui Mendeleev a reprezentat unul dintre primele indicii cu privire la o posibilă structură internă a atomului, considerat până atunci constituentul fundamental al materiei.



 



Video: Istoria fizicii particulelor elementare (2) - Descoperirea electronului de către J.J. Thomson


Seria a fost realizată cu sprijinul "The Science and Technology Facilities Council" (www.scitech.ac.uk). Detalii despre fizica particulelor puteţi afla şi accesând site-ul oficial al LHC destinat publicului larg şi şcolilor: www.lhc.ac.uk. O altă resursă educaţională adresată instituţiilor de învăţământ este site-ul www.particledetectives.net - de unde puteţi citi amănunte despre fizica particulelor elementare şi funcţionarea LHC.

Filmele au fost produse şi regizate de Alom Shaha.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.