Cursa pentru găsirea celor mai îndepărtate obiecte din univers continuă. Astronomii au raportat descoperirea celei mai îndepărtate galaxii descoperite până în momentul de faţă. Lumina ei, care a fost capturată de telescopul spaţial Hubble, a fost emisă când Universul avea o vârstă mai mică de 500 de milioane de ani, lucru care o face cea mai "bătrână" galaxie observată vreodată.

 

 

Galaxia care apare în fotografia de mai sus ca o pată roşie slabă se află la o distanţă estimată de 13,2 miliarde de ani-lumină distanţă. Cele mai îndepărtate obiecte din univers apar extrem de roşii deoarece lungimile de undă ale luminii emise de ele sunt "întinse" de expansiunea universului. Orice creştere a lungimii de undă se numeşte „deplasare spre roşu”, chiar dacă are loc în spectrul invizibil al radiaţiilor electromagnetice, cum ar fi radiaţii gamma, radiaţii X şi ultraviolete. O deplasare spre roşu observată și datorată efectului Doppler are loc atunci când sursa de lumină se îndepărtează de observator. Deşi observarea acestor deplasări spre roşu are multe aplicaţii terestre (de exemplu, radarul Doppler și radarele auto), deplasările Doppler spre roşu sunt utilizate în special în astrofizica spectroscopică pentru a determina mişcarea relativă faţă de Pământ a obiectelor astronomice îndepărtate.

 

Despre telescopul care a făcut descoperirea



 

 

De când a fost lansat în 1990, telescopul spaţial Hubble a devenit unul dintre cele mai avansate instrumente din istoria astronomiei, cu ajutorul lui oamenii de ştiinţă făcând importante progrese în domeniul astrofizicii. Fiind poziţionat în afara atmosferei terestre, imaginile pe care le surprinde nu sunt perturbate de către turbulenţele atmosferice, iar telescopul poate capta informaţii şi în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului. Camera fotografică cu câmp foarte larg de pe Hubble furnizează cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă realizate vreodată.

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.