NASA i-a ţinut ieri în priză pe toţi pasionaţii de ştiinţă prin anunţul, postat online încă de pe data de 10 noiembrie, că va face publică o descoperire "a unui obiect excepţional în vecinătatea noastră cosmică". Interesul stârnit a fost cu atât mai mare cu cât o conferinţă de presă este un fapt neobişnuit pentru agenţia spaţială americană, care, de obicei, anunţă noutăţile doar prin comunicate de presă.  Aseară, la ora României 19.30, misterul a fost dezvăluit: telescopul spaţial Chandra X Ray a descoperit cea mai "tânără" gaură neagră din vecinătatea noastră cosmică.

Aceasta este o rămăşiţă a supernovei SN 1979C şi este situată în galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ, o distanţă cosmologică relativ mică. Pentru a nu crea confuzie, trebuie lămurită aici vârsta de 30 de ani anunţată de NASA: aceasta este vârsta de observaţie (în 1979 a fost observată supernova pentru prima dată de către un astronom amator) , iar noi vorbim de evenimente care s-au petrecut acum 50 de milioane de ani (atât a durat ca lumina emisă de supernovă  să ajungă până la noi).

Datele transmise de Chandra şi alte trei telescoape au arătat faptul că sursa de raze X a rămas constantă cât timp au durat observaţiile, între 1995 şi 2007. Acest lucru sugerează că obiectul este o gaură neagră produsă fie de materialul rămas în urma supernovei, fie de la un companion binar de-al ei. Dacă interpretarea este corectă, acesta este cel mai apropiat exemplu de observare a naşterii unei găuri negre.

NASA nu a exclus nici posibilitatea ca acesta să fie un pulsar, adică o stea cu neutroni (produsă de asemenea prin prăbuşirea unei supernove), care se roteşte repede şi produce radiaţii sub forma unui fascicul subţire pornind din apropierea ambilor poli. Pe măsură ce steaua se roteşte, acest fascicul trece, ca lumina unui far, pe cer. Acest lucru ar face ca obiectul nou format să fie de fapt cea mai tânără stea neutronică observată până în prezent.

Descoperirea ar putea ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine exploziile stelelor masive, care lasă în urmă găuri negre sau stele neutronice. De asemenea aceştia speră ca în viitor să poată face o estimare a numărului de găuri negre din galaxia noastră.


Observatorul de raze X Chandra, telescopul care a făcut descoperirea, a fost lansat de NASA în 1999 tocmai pentru observarea obiectelor fierbinţi, fiind de departe cel mai performant telescop sensibil la raze X. Mai multe despre cum funcţionează acesta puteţi afla de aici.

Sursa: NASA.

Blogul autorului: Gândeşte raţional

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.