Nu poţi să nu vorbeşti despre calorii dacă vorbeşti despre dietă. Spunem că "ardem calorii" atunci când practicăm diverse sporturi şi "limităm numărul de calorii" atunci când reducem cantitatea de mâncare ori schimbăm produsele pe care le mâncăm în mod tradiţional.

Caloriile sunt trecute pe pachetele în care se găsesc diverse produse alimentare. Dar ce sunt aceste calorii? Cum le numărăm? Cât de precisă este calcularea lor?


O calorie se defineşte ca fiind cuantumul de energie necesar pentru a creşte temperatura unui gram de apă cu un grad Celsius sau Kelvin. Energia necesară pentru acest proces este de 4,186 jouli, o cantitate relativ mică de energie. Valoarea aceasta variază în funcţie de temperatura la care se află apa atunci când i se ridică temperatura cu un grad. Măsurătorile efectuate atunci când s-a ridicat temperatura unui gram de apă de la 14,50C la 15,50C au relevat valori ale caloriei cuprinse între 4,1852 şi 4,1858 jouli. Când apa are temperatura în jurul valorii de 200C, se obţine o valoare aproximativă a caloriei de 4,182 jouli. La 40C, obţinem 4,204 jouli. S-a stabilit şi o valoare a caloriei medii, ca fiind a suta parte din energia necesară creşterii temperaturii unui gram de apă de la 00C la 1000C la presiune atmosferică normală, şi anume 4,190 jouli.

În ştiinţa nutriţiei o calorie are valoarea egală cu cea a 1.000 de calorii. O calorie nutriţională mai poartă şi numele de calorie mare, notată şi Calorie. Pe etichetele diverselor produse veţi găsi scris "calorii", dar se referă la kilocalorii, deci la calorii mari. O kilocalorie (1 mie de calorii) ori o calorie mare reprezintă cantitatea de energie  necesară pentru a creşte temperatura unui litru de apă cu 1 grad Celsius.

Caloriile din alimente provin din cei trei macronutrienţi principali: grăsimi, carbohidraţi şi proteine.

Vreţi să ştiţi mai multe despre carbohidraţi şi proteine? Urmăriţi videoclipurile noastre dedicate acestor subiecte pe canalul YouTube: carbohidraţi - proteine.


Înainte de a vedea cum se calculează caloriile, vă invităm să urmăriţi videoclipul de mai jos (subtitrare în lb. română) care explică ce este calorie, cum este folosită energia din alimente de către organismul uman, de câte calorii avem nevoie pe zi şi diferenţele de consum energetic în funcţie de activitatea efectuată.

 

Ce este o calorie?




Măsurarea caloriilor

1. Bomba calorimetrică

Bomba calorimetrică este un instrument care măsoară cantitatea de energie a unor alimente. Cercetătorii plasează alimentul într-un container sigilat înconjurat de apă şi încălzesc alimentul până îl ard complet. Apoi se măsoară temperatura apei pentru a se afla numărul de Calorii.

2. Tehnica Atwater

O altă tehnică a fost inventată de chimistul american Wilbur Atwater în secolul al XIX-lea.

Atwater a luat în calcul că organismul uman elimină o parte din energia ingerată prin excremente. Acesta a inventat un sistem de măsurare a caloriilor numit: sistemul 4-9-4, care se referă la faptul că proteinele şi carbohidraţii au 4 Calorii per gram, pe când grăsimile au 9 Calorii per gram.

Cu acest sistem, odată ce ştii cantitatea de macronutrienţi, poţi calcula uşor numărul de Calorii al alimentelor.

Unii cercetători sunt de opinie că sistemul Atwater este învechit şi nu foarte exact, dat fiind că s-a descoperit că pentru anumite produse, cum ar fi alunele, nu pot fi calculate în mod precis numărul de Calorii cu tehnica chimistului american.

Pe de altă parte, trebuie înţeles că numărul de Calorii afişat pe etichetele produselor alimentare poate fi doar o bună aproximare în multe cazuri. Această realitate este confirmată, de pildă, de autoritatea americană în materie de alimentaţie (FDA) care admite erori de până la 20% în  declararea numărului de Calorii pe etichete.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.