Un studiu publicat recent de prestigioasa publicaţie "The Lancet" arată că "hrana în Antropogen reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediu în secolul al XXI-lea".  Sistemul global deficitar în ce priveşte consumul şi producţia de hrană face ca circa 1 miliard din cele 7,5 miliarde de oameni ai planetei să nu dispună de hrană suficientă, iar 2 miliarde să mănânce prea mult hrană inadecvată.



Cercetătorii apreciază că agricultura ocupă circa 40% din terenul planetei, iar producţia de hrană este responsabilă de până la 30% din cantitatea de gaze cu efect de seră şi cu consumul a 70% din resursele de apă proaspătă al planetei.

Studiu prezintă o serie de concluzii, pe care le prezentăm mai jos integral, precum şi o propunere de alimentaţie echilibrată (pe care, de asemenea, o introducem în acest articol, la final).

Mesajele cheie ale studiului:

1. Produsele alimentare nesănătoase și nesustenabile reprezintă un risc global pentru oameni și planetă. Peste 820 de milioane de persoane nu dispun de alimente suficiente și mulți au o dietă nesănătoasă care contribuie la moartea prematură. În plus, producția globală de alimente reprezintă cea mai mare presiune exercitată de om asupra Terrei, amenințând ecosistemele locale şi stabilitatea sistemului planetar.

2. Tendințele alimentare curente, combinate cu cele de creștere a populației la aproximativ 10 miliarde până în 2050, vor exacerba riscurile pentru oameni și planetă. Incidenţa globală a bolilor netransmisibile este de așteptat să crească, iar efectele producției de alimente asupra gazelor cu efect de seră, poluarea cu azot și fosfor, pierderea biodiversității și utilizarea apei și a terenurilor  - vor reduce stabilitatea sistemului planetar.

3. Trecerea la o alimentație sănătoasă pe baza unor sisteme de hrană sustenabile este necesară pentru atingerea Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă și a Acordului de la Paris; ţinte ştiinţifice pentru diete sănătoase şi producerea în mod sustenabil a hranei sunt necesare pentru a ghida necesarul progres din punct de vedere al alimentaţiei.

4. Dietele sănătoase au un aport caloric adecvat și constau dintr-o diversitate de alimente pe bază de plante, cantități mici de alimente de origine animală, grăsimi nesaturate, cantități mici de cereale rafinate, alimente procesate şi zaharuri.

5. Trecerea la o dietă sănătoasă până în 2050 va necesita modificări substanțiale ale dietei, incluzând reducerea cu mai mult de 50% a consumului global de alimente nesănătoase, precum carnea roșie și zahărul, și o creștere de peste 100% a consumului de alimente sănătoase, cum ar fi nucile, fructele și legumele. Cu toate acestea, schimbările necesare diferă foarte mult în funcție de regiune.

6. Schimbările alimentare, de la dietele curente la diete sănătoase, vor aduce beneficii sub aspectul sănătăţii, evitând între 10,8 şi 11,6 decese pe an, o reducere de 19-23,6%.  

7. Luând în calcul riscurile, producția durabilă de alimente trebuie să se desfăşoare într-un spațiu sigur. Prin urmare, producția durabilă de alimente pentru aproximativ 10 miliarde de oamenii nu ar trebui să folosească terenuri suplimentare, ar trebui să protejeze biodiversitatea, să reducă consumul de apă,  să reducă în mod substanțial poluarea cu azot și fosfor, să producă zero emisii de dioxid de carbon și să nu producă o creștere suplimentară a emisiilor de metan și de oxid de azot.

8. Trecerea la o producție durabilă de alimente până în 2050 necesită o reducere de cel puțin 75% a decalajelor de randament, redistribuirea globală a utilizării îngrășămintelor pe bază de azot și fosfor, reciclarea fosforului, îmbunătățiri radicale în utilizarea îngrășămintelor și a apei, implementarea rapidă a unor măsuri agricole pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și o schimbare fundamentală a priorităților de producție.

9. Obiectivele științifice pentru o alimentație sănătoasă din sisteme de hrană sustenabile sunt interconectate cu toate Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă. De exemplu, atingerea acestor obiective va depinde de furnizarea de asistență medicală primară de înaltă calitate care integrează planningul familial și educația privind alimentaţia sănătoasă.

10. Asigurarea unei diete sănătoase din sisteme sustenabile de producere a hranei pentru toată lumea va avea nevoie de modificări substanțiale a obiceiurilor alimentare, reduceri mari ale pierderilor și deșeurilor alimentare și îmbunătățiri majore în practicile de producere a hranei. Acest scop universal poate fi atins, dar va fi necesară adoptarea  unor ținte științifice de către toate sectoarele, pentru a stimula o serie de acțiuni din partea persoane fizice și juridice care lucrează în toate sectoarele și la toate scările.

 

Propunere dietă zilnică (2.500 cal/zi)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.