Dependenta de alimenteSă mănânce sănătos şi să piardă în greutate pare aproape imposibil pentru multe persoane. În ciuda bunelor lor intenţii, ei se găsesc repetat în situaţia de a mânca mari cantităţi de alimente nesănătoase, deşi sunt conştienţi că acest lucru le face rău. Adevărul este că efectele anumitor alimente asupra creierului pot duce la dependenţă.

 

 

 

Acest articol conţine informaţii detaliate despre dependenţa de alimente. Explică ce este exact, cum funcţionează şi ce se poate face pentru a o depăşi.


Dependenţa de alimente este o problemă foarte gravă şi unul dintre principalele motive pentru care unii oameni nu se pot controla în jurul anumitor alimente, indiferent cât de mult încearcă (1). 

Ce este dependenţa de alimente?

Dependenţa de alimente este acelaşi lucru cu dependenţa de droguri. Implică aceleaşi zone din creier, aceiaşi neurotransmiţători, iar multe dintre simptome sunt identice (2). Dependenţa de alimente este un termen relativ nou (şi controversat) şi nu există statistici disponibile bune pentru a vedea cât este de frecventă. Este foarte asemănătoare cu mai multe alte tulburări alimentare: consumul necontrolat, supraalimentarea compulsivă şi o relaţie «nesănătoasă» cu mâncarea.   

Cum funcţionează

Alimentele junk-food procesate au un efect puternic asupra centrilor «de recompensă» din creier, implicând neurotransmiţători ca dopamina (3). Alimentele care pun cele mai mari probleme includ tipicele «junk food», ca şi pe cele care conţin zahăr, grâu sau ambele. Dependenţa de alimente nu înseamnă lipsă de voinţă sau ceva de genul acesta; ea este cauzată de preluarea controlului asupra biochimiei creierului de către puternicul semnal generat prin intermediul dopaminei (4). Există multe studii care sprijină faptul că dependenţa este o problemă reală.

Felul în care funcţionează este destul de complicat, dar acest scurt videoclip vă va explica fenomenul:

 



8 simptome ale dependenţei de alimente

Nu există nicio analiză de sânge pentru a diagnostica dependenţa de alimente. Ca şi în cazul altor dependenţe, se bazează pe simptome comportamentale.

Aici sunt 8 simptome frecvente, tipice persoanelor dependente de alimente:
1. Vă este poftă deseori de anumite alimente, deşi v-aţi săturat la masă.
2. Când cedaţi şi mâncaţi alimentul dorit, de multe ori ajungeţi să consumaţi o cantitate mai mare decât v-aţi propus.
3. Când mâncaţi un aliment de care vă este poftă, uneori îl consumaţi până ce vă simţiţi foarte «plini».
4. Deseori vă simţiţi vinovaţi după ce aţi mâncat un anumit aliment, dar îl consumaţi iar la puţin timp după aceea.
5. Uneori găsiţi scuze pentru a consuma ceva de care vă este poftă.
6. Aţi încercat în repetate rânduri să nu mai mâncaţi sau să stabiliţi reguli în legătură cu anumite alimente, dar fără succes.
7. Vă ascundeţi consumul de alimente nesănătoase de ceilalţi.
8. Vă simţiţi incapabili să vă controlaţi consumul de alimente nesănătoase, în ciuda faptului că ştiţi că vă faceţi rău fizic (inclusiv creşterea în greutate).

Dacă 4-5 dintre aceste afirmaţii sunt valabile şi în cazul dvs., atunci probabil aveţi o problemă serioasă cu mâncarea. Dacă numărul ajunge la 6 sau treceţi de el, atunci cel mai probabil sunteţi dependent de alimente.

Dependenţa de alimente este o problemă gravă

Deşi termenul «dependenţă» este folosit cu uşurinţă peste tot, să fii cu adevărat dependent este o problemă gravă. Sunt un alcoolic în recuperare, fumător şi dependent de droguri, trecând pe la reabilitare, pe la închisoare şi pe la Urgenţe din cauza supradozelor. După ce am stat departe de aceste dependenţe, am început să am o problemă cu alimentele nesănătoase. Am devenit dependent, nici mai mult, nici mai puţin. Motivul pentru care vă spun acest lucru este pentru a vă demonstra că ştiu cum funcţionează dependenţa. Sunt aici pentru a vă spune că dependenţa de alimente este exact acelaşi lucru cu dependenţa de droguri.

Simptomele şi procesele de gândire sunt complet identice. Diferenţa este că e vorba de alte substanţe, iar consecinţele sociale nu sunt atât de serioase. Dependenţa de alimente poate produce rău fizic. Poate duce la boli grave, precum obezitate, diabet de tip II, cancer, boli de inimă, artrită, boala Alzheimer şi depresie, pentru a numi doar câteva.

Pentru a renunţa la această dependenţă aveţi motive chiar mai importante decât nişte boli nefamiliare cu care v-aţi putea "întâlni" în viitorul îndepărtat. Dependenţa de alimente vă distruge viaţa astăzi. Vă diminuează respectul de sine, vă face nefericiţi în relaţia pe care o aveţi cu corpul vostru şi vă poate face viaţa un adevărat iad (aşa cum a fost cazul meu). Gravitatea faptului de a fi dependent de mâncare nu poate fi supraevaluată. Aceasta este o problemă care distruge vieţi şi ucide oameni.


Legea dependenţei – de ce s-ar putea să nu mai puteţi mânca niciodată «normal»

Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o este numită legea dependenţei:
“Administrarea unui drog persoanei care a fost dependentă va produce restabilirea dependenţei chimice asupra substanţei ce produce dependenţa.”

Un fost fumător care a tras un fum dintr-o ţigară va deveni din nou dependent, pe loc. Un alcoolic care va bea o gură de bere va recidiva, împreună cu toate consecinţele oribile care vor urma. Nu există o cale de mijloc. Aşa funcţionează dependenţa. Personal, sunt convins că dependenţa de alimente nu este diferită. Puţin tort, o înghiţitură de cola, o singură “trişare” – doar de atât este nevoie.

Desigur, toţi trebuie să mâncăm ceva. Altfel vom muri de foame. Dar nimeni nu are nevoie să consume zahăr, făină de grâu rafinat sau orice junk food care tinde să îi facă pe oameni să îşi piardă controlul. Majoritatea celor care sunt dependenţi nu vor mai putea consuma junk food din nou ca şi oamenii “obişnuiţi”. Acesta este crudul adevăr.

Însă, dacă reuşesc să evite alimntele care declanşează dependenţa, atunci ar putea să fie capabili să mănânce sănătos şi să piardă în greutate fără probleme. Adevărul este că abstinenţa completă este singurul lucru care funcţionează împotriva dependenţei. Cu cât se acceptă mai repede acest lucru, cu atât mai curând vine recuperarea.

Deşi mesajul “totul cu moderaţie” poate funcţiona pentru unii oameni, acest sfat este un dezastru pentru cei dependenţi de alimente. Când vine vorba de dependenţă, moderaţia eşuează. De fiecare dată.

Soluţia simplă (dar nu uşoară) la moderaţie: evitarea continuă a substanţei ce dă dependenţă.


Cum ştim dacă acest lucru merită sacrificiul

Evitarea completă a alimentelor nesănătoase poate părea imposibilă. Aceste alimente se găsesc peste tot şi sunt o parte importantă a culturii noastre. Dar credeţi-mă, odată ce aţi luat hotărârea de a nu le mai consuma niciodată, evitarea lor va deveni uşoară. Atunci când decideţi ferm că le veţi evita cu totul, nu va mai exista nevoia de justificare, iar poftele s-ar putea să nu mai apară.

Mulţi oameni care au făcut acest lucru (inclusiv eu) nu mai au pofte, după ce au decis să nu mai consume niciodată aceste alimente. Însă, dacă sunteţi încă indecişi dacă acest lucru merită sacrificiul, atunci scrieţi o listă cu motivele pro şi contra. 

• Motivele pro ar putea include: voi slăbi, voi trăi mai mult, voi avea mai multă energie şi mă voi simţi mai bine în fiecare zi etc.
• Motivele contra ar putea include: nu voi mai putea mânca îngheţaţă cu familia, prăjituri de Crăciun, ar trebui să explic alegerile mele alimentare… (Multe dintre aceste dileme sociale pot fi rezolvate cu uşurinţă).

Scrieţi toate motivele, indiferent cât de ciudate sau lipsite de importanţă ar putea părea. Apoi puneţi listele una lângă cealaltă şi întrebaţi-vă: Merită?

Dacă răspunsul este “da” – atunci puteţi sta liniştiţi că faceţi ceea ce trebuie.

Pregătiţi-vă şi stabiliţi o dată

Există câteva lucruri pe care le puteţi face pentru a vă pregăti şi a face trecerea de la un regim alimentar la altul cât mai uşoară posibil:
• Alimente declanşatoare: scrieţi o listă cu alimentele care vă fac poftă sau pe care tindeţi să le mâncaţi excesiv. Acestea sunt „alimentele declanşatoare” pe care trebuie să le evitaţi complet.
• Fast food-urile: scrieţi o listă cu fast-food-urile care servesc mâncare sănătoasă. Acest lucru este important şi poate preveni o recidivă atunci când vă este foame şi nu aveţi chef să gătiţi.
• Ce să mâncaţi: gândiţi-vă ce alimente veţi mânca. Este de preferat să fie alimentele sănătoase care vă plac şi pe care deja le consumaţi cu regularitate.
• Motive pro şi contra: faceţi o listă a motivelor „pro şi contra”. Păstraţi o copie în bucătărie, în torpedou şi în geantă/portofel. Uneori aveţi nevoie să vă reamintiţi de ce faceţi acest lucru.

Este important să nu ţineţi „dietă”. Amânaţi pierderea în greutate pentru cel puţin 1-3 luni. Lupta cu dependenţa de alimente este destul de grea aşa cum e, astfel încât adăugarea senzaţiei de foame şi a altor restricţii va îngreuna lucrurile şi vă va face să eşuaţi.

Acum, stabiliţi o dată, undeva în viitorul apropiat (poate weekend-ul acesta sau săptămâna viitoare).
Începând din această zi, nu vă veţi mai atinge niciodată de alimentele ce dau dependenţă. Nici măcar o singură înghiţitură, niciodată. 

Când totul eşuează, cereţi ajutor

Dacă sfârşiţi prin a recidiva şi a pierde din nou controlul asupra consumului, atunci nu sunteţi singuri. Recidivele sunt o regulă când vine vorba de dependenţă, nu o excepţie. Majoritatea oamenilor au avut câteva încercări nereuşite înainte de a avea succes pe termen lung. Aşa a fost pentru mine şi pentru cei mai mulţi dependenţi de alimente pe care îi cunosc. Dar dacă recidivaţi des, atunci nu există niciun motiv să încercaţi din nou singuri. Dacă nu aţi eşuat de sute de ori, atunci şansele de a reuşi a 101-a oară sunt aproape inexistente. Din fericire, ajutorul nu este departe. Există profesionişti din domeniul sănătăţii şi grupuri de sprijin care vă pot ajuta să depăşiţi această problemă gravă.

Aveţi posibilitatea de a apela la ajutor profesionist, de exemplu de la un psiholog sau psihiatru. Încercaţi să găsiţi pe cineva care are experienţă în rezolvarea problemelor legate de dependenţa de alimente.

Există şi mai multe opţiuni disponibile gratuit, inclusiv un program în 12 paşi, cum ar fi Overeaters Anonymous (OA), Grey Sheeters Anonymous (GSA) and Food Addicts Anonymous (FAA). Intraţi pe site-urile lor, găsiţi o întâlnire (fac şi întâlniri online pe Skype) şi mergeţi acolo. Sau puteţi folosi Google pentru a găsi opţiuni de tratament din zona voastră. Căutaţi ceva de genul «dependenţa de alimente [numele oraşului]» – veţi avea şanse să găsiţi ceva ce vi se potriveşte.

Orice s-ar întâmpla, faceţi ceva!

Dependenţa de alimente este o problemă care nu se va rezolva de la sine. Dacă nu vă descurcaţi cu ea, există şanse că totul se va agrava în timp. Dacă vă confruntaţi cu această problemă, atunci trebuie să faceţi ceva acum sau veţi sfârşi prin a vă distruge viaţa.

În cazul în care sunteţi interesaţi de toată povestea mea şi de o versiune mult mai detaliată a instrucţiunilor de mai sus, atunci vizitaţi această pagină şi citiţi gratuit cartea mea despre dependenţa de alimente.



Traducere de Patricia David.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.