CafeaCafeaua este benefică pentru noi. Pentru mulţi oameni reprezintă de fapt singura sursă importantă de antioxidanţi din dietă, depăşind atât fructele, cât şi legumele, împreună (1, 2). În acest articol găsiţi câteva sfaturi prin care putem transforma cafeaua din sănătoasă... în super sănătoasă.

 

 

1. Fără cafeină după ora 14

Cafeina este un stimulent. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne bucurăm de cafea atât de mult; cafeina ne oferă energie şi ne ajută să stăm treji atunci când ne simţim obosiţi. Dar dacă bem cafea la o oră târzie, ne putem strica somnul, iar un somn de proastă calitate poate duce la tot felul de probleme (3, 4). De aceea, este important să nu bem cafea la o oră târzie. Dacă trebuie să beţi ceva de acest gen, alegeţi cafea decofeinizată sau optaţi pentru o ceaşcă de ceai, care au mult mai puţină cafeină decât cafeaua.

Este bine să ne abţinem de la cafea după ora 14-15, în funcţie de ora la care mergem la culcare şi de cât de sensibili suntem la cafeină.


2. Nu puneţi mult zahăr în cafea


Este foarte uşor să transformăm cafeaua în ceva impropriu pentru consumul uman. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să punem o grămadă de zahăr în ea, cel mai nociv ingredient din dieta modernă. Zahărul, mai ales datorită conţinutului ridicat de fructoză, poate provoca multe boli, printre care se află obezitatea şi diabetul (5, 6).

Dacă nu puteţi bea cafea fără un îndulcitor, folosiţi ştevia.


3. Alegeţi o marcă de calitate, de preferat organică


Ca şi în cazul altor alimente, calitatea produsului poate varia mult, în funcţie de metoda de prelucrare şi modul în care a fost crescut. Boabele de cafea tind să fie stropite cu pesticide, erbicide şi diverse toxine care nu au fost niciodată destinate consumului uman. Din acest motiv, vă recomand să alegeţi cafea organică ori de câte ori este posibil.


4. Nu utilizaţi îndulcitori artificiali


Folosirea îndulcitorilor artificiali în cafea în loc de zahăr ar putea părea o bună idee, având în vedere că aceştia nu au calorii. Însă dovezile nu sprijină acest lucru. Multe studii observaţionale asociază îndulcitorii artificiali cu tot soiul de probleme de sănătate (7, 8). De aceea, este mai bine să nu puneţi îndulcitori artificiali în cafea. Din nou, ştevia este o alternativă naturală, dar cafeaua neîndulcită este minunată dacă vă acordaţi timpul necesar pentru a vă obişnui cu ea.




5. Adăugaţi puţină scorţişoară în cafea


Scorţişoara este o plantă gustoasă care se potriveşte bine cu aroma cafelei. Studiile arată că scorţişoara poate scădea glicemia, colesterolul şi trigliceridele la diabetici (9). Dacă vreţi o cafea aromată, adăugaţi un praf de scorţişoară. Este surprinzător de bună.


6. Evitaţi frişca artificială şi low-fat


Frişca din comerţ low-fat şi cea artificială tind să fie foarte procesate şi pline de ingrediente nenaturale, nocive. Siropul de porumb bogat în fructoză şi grăsimile trans sunt şi ele printre suspecţi. Vă recomand să le evitaţi. În locul lor, adăugaţi frişcă high-fat, provenită de preferat de la vaci hrănite cu iarbă.

Studiile arată că de fapt produsele lactate bogate în grăsimi sunt asociate cu un risc redus de obezitate (10).


7. Adăugaţi nişte cacao în cafea


Cacaua este bogată în antioxidanţi şi este asociată cu o mulţime de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă (11). Pentru un plus de aromă în cafea, încercaţi să adăugaţi puţină cacao organică neîndulcită.


8. Fierbeţi cafeaua folosind un filtru de hârtie


Cafeaua fiartă poate conţine substanţe dăunătoare cunoscute ca diterpeni, care pot creşte nivelul colesterolului în sânge. Este însă uşor să scăpaţi de ei utilizând un filtru de cafea. Dacă fierbeţi cafeaua cu un filtru de hârtie, îndepărtaţi toţi diterpenii, dar lăsaţi cafeina şi antioxidanţii benefici să treacă prin el (12).


Ţineţi minte


Am obişnuit să pun tone de zahăr şi de lapte în cafea. Acum prefer să beau cafeaua neagră, organică, fiartă cu filtru de cafea de hârtie. Este mai bine în acest fel, mult mai bine, doar durează puţin până ce te obişnuieşti. Odată ce bei cafea neagră nu vei reveni la cea îndulcită.



Traducere de Patricia David după 8-ways-to-make-your-coffee-super-healthy, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.