AlcoolAlcoolul are nenumărate utilizări, iar efectele sale asupra individului ori chiar asupra colectivităţilor sunt uneori semnificative. Uneori este cauza unor accidente de circulaţie, alteori ne ajută să trecem mai departe peste mari dezamăgiri sau eşecuri.

 

 

 

Ce este alcoolul?

Alcoolii reprezintă o clasă de substanţe organice, caracterizaţi prin faptul că conţin una sau mai multe grupări funcţionale hidroxil (OH), legate de catene de carbon. Pentru a forma alcooli, grupările hidroxil se pot lega de orice tip de catene de carbon cu excepţia celor aromatice. Dacă grupările hidroxil se ataşează nucleelor benzenice, atunci avem de a face cu o clasă de compuşi, cu proprietăți asemănătoare alcoolilor denumiţi fenoli.

Alcoolul conţinut în toate băuturile alcoolice este alcoolul etilic (C2H6O), cunoscut şi sub numele de etanol. Alţi alcooli precum cel metilic pot fi toxici pentru organism.

 




Fermentaţia alcoolică

Prin fermentaţia alcoolică a glucidelor (zaharurilor) din cereale, fructe, miere etc, realizată de către drojdia de bere, se formează alcoolul etilic.
Fermentaţia reprezintă procesul de respiraţie specific organismelor anaerobe. Organismele anaerobe sunt acele organisme care pot trăi în absenţa aerului. Spre deosebire de organismele aerobe care-şi descompun hrana până la apă şi CO2, aceste organisme descompun substanţele organice într-un produs intermediar şi CO2. În cazul nostru acest produs intermediar este alcoolul etilic. Drojdia de bere este un microorganism anaerob, din regnul fungilor (al ciupercilor), care realizează fermentaţia alcoolică.


De când cunoaşte omul alcoolul?

Oamenii au descoperit şi au folosit fermentaţia din timpuri străvechi şi în toate colţurile lumii. În funcţie de resursele pe care le aveau la îndemână, oamenii au produs folosind fermentaţia alcoolică diverse băuturi. Mediteraneenii au produs vin, dar în zonele în care temperatura nu permitea creşterea viţei de vie s-au obţinut băuturi alcoolice din alte resurse. Nord-europenii, care nu aveau struguri produceau cidru (un vin din mere), mied (o băutură alcoolică din miere), bere etc. Mongolii produceau o băutură alcoolică din lapte de iapă, denumită cumâs.  În prezenţa aerului, drojdia respiră aerob, degradând glucidele în apă şi CO2,de aceea este foarte important ca butoaiele să fie închise etanş. Drojdia de bere este folosită şi la dospirea pâinii şi a produselor de panificaţie.


Vinul

Vinul este o băutură alcoolică obţinută prin fermentarea strugurilor sau a mustului de struguri. Cuvântul vin îşi are originea în limba latină, în cuvântul vinus, care înseamnă viţă.

De obicei vinul se obţine prin fermentarea mustului de struguri. Mustul se obţine prin stoarcerea strugurilor, proces realizat prin intermediul unor prese denumite teascuri. Teascurile pot fi folosite de asemenea pentru stoarcerea altor fructe sau seminţelor oleaginoase.

Vinurile se clasifică după culoare, conţinut de alcool, conţinut de zahăr şi efervescenţă. Efervescenţa unui vin este dată de cantitatea de dioxid de carbon pe care o conţine. La deschiderea unei sticle de vin dioxidul de carbon, obţinut prin fermentaţia glucidelor, este cel care împinge dopul, încercând să iasă afară. De asemenea cu cât un vin este mai vechi cu atât este considerat mai bun.

Şampania reprezintă un tip de vin efervescent, obţinut pentru prima dată în provincia franceză Champagne. După fermentaţia, vinul obţinut se amestecă cu vinuri din recoltele  anterioare. Amestecul constituie secretul obţinerii şampaniei. După amestecare vinul este turnat în sticle, în care se mai pun de asemenea zahăr şi drojdie de bere. Drojdia de bere va descompune zahărul, obţinându-se astfel dioxid de carbon, care va conferi efervescenţă şampaniei.

Ţări cu bogate tradiţii în ceea ce priveşte vinul sunt Franţa, Italia, Spania, Portugalia şi Grecia, ţări a căror climă este prielnică culturii viţei de vie.


Cidrul

Cidrul este o băutură alcoolică obţinută prin fermentarea sucului de mere. Procesul de obţinere a cidrului este asemănător cu cel de obţinere a vinului, diferă doar materia primă.

Cidrul este o băutură populară în Anglia, Irlanda, Scoţia, Scandinavia şi alte regiuni ale nordului Europei. În Franţa regiuni cu o bogată tradiţie în ceea ce priveşte cidrul sunt Normandia şi Bretania. Cidrul are o tradiţie importantă în nord, deoarece merele sunt unele din puţinele fructe care rezistă temperaturilor scăzute din aceste zone.


Berea

Berea este o băutură obţinută din drojdie de bere, malţ, hamei şi apă. Malţul este un produs obţinut din cereale încolţite, uscate şi măcinate. Hameiul este o plantă ierboasă, care dă aromă berii.

Oamenii produc bere încă de acum 6000 de ani. Primele urme de bere s-au găsit în Egipt şi Mesopotamia. Probabil că la început berea s-a format prin fermentarea pâinii umede. Oamenii au observat acest proces şi au început să-l reproducă. În antichitate berea ocupa un loc foarte important în viaţa oamenilor: existau zeităţi ale berii, berea făcea parte din meniul tuturor, iar fabricarea acesteia era reglementată de numeroase legi. Scriitori greci recomandă consumul de bere, pentru menţinerea sănătăţii.

Berea se clasifică în funcţie de tărie şi de culoare. După culoare berea se clasifică în blondă şi brună sau neagră. De asemenea, în ziua de azi se fabrică bere cu diverse arome: de lămâie, aromă tropicală şamd.

În unele ţări berea nu este considerată băutură alcoolică. Ţări mari producătoare de bere sunt Germania, Danemarca, Cehia, Suedia, Irlanda etc. Cei mai mari consumatori de bere sunt cehii.


Vodca

Vodca este o băutură alcoolică distilată obţinută din cereale, cartofi şi sfeclă de zahăr. Distilarea este procesul de separare a alcoolului etilic de diverse impurităţi. Băutura este fiartă până când alcoolul etilic se evaporă. Vapori de alcool etilic sunt colectaţi prin tuburi, unde sunt condensaţi prin contactul acestor tuburi cu apa rece. Cu cât o băutură este distilată de mai multe ori cu atât conţinutul său în alcool este mai mare.
Vodca este o băutură populară în Suedia, Norvegia, Finlanda, Polonia, Ucraina, Belarus, ţările baltice şi se poate altfel? Rusia. Aşa numita ,,centură de vodcă’’


Miedul

Miedul este o băutură alcoolică obţinută prin fermentarea mierii. Miedul este popular în centrul şi estul Europei, Scandinavia şi Rusia. Este deseori menţionat în scrierile unor scriitori ruşi precum Tolstoi, Dostoievski şi Gogol.

 



Bibliografie: http://en.wikipedia.org/wiki/Mead
http://en.wikipedia.org/wiki/Vodka
National Geographic traveler - Franţa

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.